Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Succesvol mini-symposium rondom Dag van de Vrijwilliger

Kort & Goed

28 januari 2020

Als opwarmer voor de ‘Dag van de Vrijwilliger’ op zaterdag 7 december organiseerde Social Finance NL (SocFin) in samenwerking met het Oranje Fonds, ABN AMRO en het programma Maatschappelijke Diensttijd (MDT) op 6 december een mini-symposium over het belang van vrijwilligers. Tijdens de middag werd er aan de hand van een aantal sprekers uitgebreid stilgestaan bij de manieren waarop je vrijwilligers aan je bindt en vervolgens betrokken houdt.

Lucas Meijs tijdens de Dag van de Vrijwilliger
Lucas Meijs tijdens de Dag van de Vrijwilliger © Maarten de Kok

door Marijn Thijs

Hoogleraar Volunteering, Civil Society en Businesses Lucas Meijs verzorgde de opening. Hij sprak over de rooskleurige toekomst voor vrijwilligerswerk. Men steekt over het algemeen graag de handen uit de mouwen zodra iemand anders daar beter van wordt, en Meijs ziet dat niet snel veranderen. Vrijwilligerswerk versterkt de sociale cohesie, verhoogt algemeen welzijn en is goed voor talentontwikkeling. Maar iedereen is verantwoordelijk voor het succes van het vrijwilligersklimaat, aldus Meijs.

Daarna splitsten de deelnemers zich op om workshops te volgen, georganiseerd door de partners van SocFin. Zo had het Oranje Fonds de winnaars van de Appeltjes van Oranje 2019 uitgenodigd (thema: ‘De kracht van samen; vrijwilligers doen mee(r)’). ‘ElanArt’, ‘Met je Hart’ en ‘Taal doet meer’ drukten de deelnemers op het hart dat ze het beste op zoek kunnen gaan naar de unieke talenten van vrijwilligers. Zet de juiste mensen op de juiste plaats en je creëert de meeste impact, zei ook de MDT tijdens hun workshop. Zij faciliteren programma’s waarmee jongeren (14 t/m 27 jaar) door middel van vrijwilligerswerk hun talenten kunnen ontwikkelen.

Onderzoeker Lonneke Roza deed research naar de simulatie van vrijwilligerswerk in het bedrijfsleven. Ze vertelde het aanwezige publiek waarom steeds meer bedrijven haar medewerkers motiveren om vrijwilligerswerk te doen. Ook de ABN AMRO Foundation deelde haar inzichten tijdens die presentatie.

Oranjefonds aan het woord tijdens de Dag van de Vrijwilliger (C) Maarten de Kok
Toen iedereen weer bij elkaar zat werd de balans opgemaakt tijdens een panelgesprek waar alle organiserende partijen aan meededen. Het is belangrijk om niet te zoeken naar dé vrijwilliger, want die bestaat volgens het panel niet. Het is aan de goede doelen om op de juiste manier in te spelen op de interesses van de vrijwilliger, om ze te mobiliseren en te verbinden aan het doel.
--
In een eerdere versie van dit artikel stond dat de ABN AMRO Foundation meehielp aan het onderzoek van Lonneke Roza. Dat is incorrect, de ABN AMRO Foundation droeg alleen bij aan de presentatie over vrijwilligerswerk en het bedrijfsleven.
Een versie van dit artikel verscheen ook in de nieuwsrubriek Kort en Goed het Vakblad fondsenwerving van 28 januari 2020.
Meer over Vrijwilligers Vrijwilligerswerk Oranje Fonds Lucas Meijs Vf 22-1 Dag van de Vrijwilliger

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close