Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Studio26 helpt Leger des Heils met Kunst en Theatergala in Afas Live

Kort & Goed

17 december 2019

Iedereen heeft wel een droom uit zijn of haar jeugd die door de jaren heen uiteengespat is, tegengehouden door het drukke leven, fysieke mankementen of verloren zelfvertrouwen. Hoe leuk is het dan als je toch nog die dromen na kan jagen? Op het jaarlijkse Kunst en Theatergala van het Leger des Heils krijgt een twaalftal acts de kans om op het podium van de Afas Live in Amsterdam te staan.

Optreden in het Afas Live met hulp van Studio26.
Optreden in het Afas Live met hulp van Studio26. © Gerrit Bakker - Studio26.nl

door Marijn Thijs

Het Leger bouwt, met hulp van haar samenwerkingspartners, aan een avondvullend galaprogramma. Een van die partners is Studio26, een podium voor creatieve industrie gevestigd in Velp. De studio begon ooit als kleine dansschool maar groeide snel en zelfstandig uit naar een cultureel ondernemer waar meer dan vijftig mensen bij betrokken zijn. Via hun stichting Kunst in Beweging dragen ze aan verschillende maatschappelijke projecten bij, zegt directeur Hanneke van der Weele.

Spotlight

‘Onze stichting geeft iedereen een podium om hun talenten te ontwikkelen wanneer je niet gezien wordt. Dat kunnen kinderen van acht jaar zijn, maar ook volwassenen die zichzelf kwijt zijn geraakt.’ Samen met het Leger daagt Studio26 al zeven jaar cliënten uit om weer terug te keren naar hun vervlogen dromen. ‘Door ze het vertrouwen te geven zetten we letterlijk een spotlight op iemands leven.’

Iedereen kan op het podium van de Amsterdamse concertzaal terechtkomen. ‘In voorbereiding op het gala worden in elke provincie voorrondes gehouden voor het gala, het Kunst & Theaterfestival. Mensen vertellen daar op een creatieve manier hun verhaal, bijvoorbeeld met een dans, een gedicht of kunstwerk. Wij kiezen dan twaalf of dertien acts die geschikt zijn voor het grote podium.’ Maar een optreden in het Afas moet geen doel op zich zijn, vindt Van der Weele. Alleen al meedoen zou een vonk kunnen doen overslaan, zou de passie terug kunnen brengen.

Studio26 - 2.jpg

Concertpianist

‘Een optreden dat mij bij is gebleven is van een concertpianist. Hij raakte zijn vrouw kwijt, werd depressief, ging aan de drank en verloor zijn huis. Die is ergens opgepikt door het Leger des Heils. Als je die dan ineens in het Afas op ziet treden denk je…wauw. Je kan zien dat hij voelde, ‘dit is ook wie ik ben’. Het is echt een opstapje naar een nieuw begin.’

Het Leger en Studio26 passen perfect bij elkaar, vindt van der Weele. ‘Vrije tijd is de sleutel naar de toekomst, en wij als culturele organisatie bieden dat podium ook. Dus wat we met de stichting doen, is exact wat zij ook uitdragen. Daarnaast is het voor onze dansers, die de zang- en dansoptredens ondersteunen, ook speciaal om in het Afas te staan. Zeker als er vijfduizend man publiek staat. Maar onze derdejaars staan daar in dienst van de optredende artiesten, dat is goed voor hen.’

Geen fondsenwerving

Het Kunst & Theatergala is geen evenement waar fondsen bij geworven worden, maar wel een event om te laten zien dat mensen hun dromen weer kunnen terugvinden. ‘Je hoeft niet altijd te focussen op het geld. Als je focust op de inhoud, dan komt de rest vanzelf.’

Dit artikel stond ook in nieuwsrubriek 'Kort en Goed' in het Vakblad fondsenwerving, dat op 17 december 2019 op de mat viel.

Meer over Cultuur Leger des Heils Vf 21-8 Studio26

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close