Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Legacy Foresight komt met eerste onderzoek over Nederland

19 juni 2014

Op 19 juni 2014 presenteert het Britse onderzoeksinstituut Legacy Foresight  zijn eerste onderzoek over Nederland. In samenwerking met nalatenschappenexpert Arjen van Ketel komt Legacy Foresight ook met een voorstel voor verder onderzoek. Het eerste onderzoek brengt nieuwe inzichten. De onderzoekers Meg Abdy en Chris Farvelo analyseren de ontwikkelingen in Nederland van de vijftig grootste ontvangers van  nalatenschappen en vergelijken dit met hun studies over het Verenigd Koninkrijk. Ze tonen aan dat de nalatenschappenmarkt zich in cyclussen ontwikkeld.

door Redactie Vf

Voor de Nederlandse markt is een econometrisch model gemaakt, waarin de belangrijkste bepalende factoren zijn gekwantificeerd.  Zo weten we dat een waardeverandering van onroerend goed van 1 procent de inkomsten uit nalatenschappen met 0,7 procent beïnvloedt.  Aandelen hebben minder effect:  1 procent waardeverandering geeft hier een effect van 0,2  procent op nalaten. Met dit nieuwe model wordt het mogelijk om gefundeerde voorspellingen te doen over de ontwikkeling van nalatenschappeninkomsten in de komende jaren. Na 0,3 procent groei per jaar in de periode 2000 -2012, verwacht Legacy Foresight de komende jaren een groei van 3,8 procent.

Legacy Forecast komt ook met enkele opmerkelijke overeenkomsten en verschillen tussen de Britse en Nederlandse markt. Per hoofd van de bevolking wordt in beide landen vrijwel gelijk nagelaten.  Maar de Britse markt groeit nu veel sneller. Een beperkt aantal grote, gevestigde organisaties bepalen daar het grootste deel van de markt. Nederlanders geven via hun nalatenschap aan een veel breder aantal organisaties. En bij ons scoren organisaties die zich richten op Internationale Hulp vier maal hoger dan in de UK.

In het juninummer van Vakblad Fondsenwerving, dat in de eerste week van juli op de mat ligt, gaan we verder in op dit onderwerp.  Meer info over het onderzoek: arjen@arjenvanketel.nl

Bron: Redactie Vakblad Fondsenwerving

Advertentie

Close