Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Nierstichting start joint development

2 juni 2014

De Nierstichting is een joint development gestart met het Zwitserse Debiotech en het Singaporese AWAK voor de laatste fase van de ontwikkeling van de draagbare kunstnier. Hiermee zet de Nierstichting een volgende, concrete stap voorwaarts in de realisatie van de eerste versie van de draagbare kunstnier.

door Redactie Vf

Met de ondertekening van deze samenwerking gaat de Nierstichting een voor Nederlandse gezondheidsfondsen unieke samenwerking aan, die een verbetering van de dialyse oplevert. Een innovatie die het leven van miljoenen nierpatiënten wereldwijd draaglijker kan maken. 

Met de partners zijn concrete afspraken gemaakt over het moment waarop de draagbare kunstnier gereed is voor klinische testen. In 2015 wordt het functioneel ontwerp (laboratoriumopstelling) van de draagbare kunstnier voltooid en in 2017 het prototype waarmee de eerste klinische testen kunnen worden uitgevoerd bij een groep patiënten.

Om tot deze stap te komen werkte de Nierstichting in voorafgaande ontwikkelfases ook samen met  kennisinstellingen en bedrijven in binnen- en buitenland. Bij de voorbereidingen voor de klinische testen van deze draagbare kunstnier worden nefrologen van Nederlandse universitaire medische centra betrokken. 

De Nierstichting heeft gekozen voor samenwerking met twee buitenlandse partijen omdat de benodigde technologie voor de eerste versie van de draagbare kunstnier niet in Nederland beschikbaar is. De Nierstichting participeert in deze joint development als volwaardig partner. Zodra de kunstnier succesvol op de markt is gebracht deelt zij mede in de revenuen, die zij zal (her)investeren in de verdere verbetering van dialyse als behandeling.

De rol van Debiotech in de joint development is de ontwikkeling van het draagbare hemodialyse apparaat, de zogenaamde cycler. AWAK ontwikkelt met haar chemische technologie de sorbent cartridges. Deze zorgen ervoor dat slechts een beperkte hoeveelheid dialysevloeistof nodig is (2 tot 4 liter in plaats van de huidige 40 tot 60 liter), omdat de vloeistof door de sorbent cartridges tijdens de behandeling wordt gereinigd voor hergebruik.
 
Kijk voor meer informatie op de website van de Nierstichting en lees het artikel over maatschappelijk ondernemerschap in Vakblad Fondsenwerving 
 
 

Bron: Nierstichting

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close