Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Zakat: ‘Financiële bijdrage waarmee de gever groeit door anderen in zijn omgeving te doen groeien’

Interview

21 december 2021

Filantropie is een inherent gegeven in het leven van moslims, en een belangrijk aspect van de islamitische geefcultuur is Zakat. Niet voor niets is Zakat een van de vijf zuilen van de Islam. Een gesprek over het belang van Zakat en de Islamitische filantropiecultuur met Imad el Fadili, directeur van het Nationaal Zakat Fonds (NZF), dat de opbrengsten uit Zakat op een duurzame manier wil gebruiken om in Nederland armoede te bestrijden en moslims te bekrachtigen.

Imad el Fadili, directeur van het Nationaal Zakat Fonds (NZF).
Imad el Fadili, directeur van het Nationaal Zakat Fonds (NZF). © Nationaal Zakat Fonds

door Marijn Thijs

Zakat

Zakat neemt een specifieke en prominente positie in de islamitische filantropie in. Elke moslim met een vermogen boven een bepaalde vermogensdrempel, de zogenoemde nisab, draagt ieder jaar 2,5 procent van zijn of haar vermogen af. Het is de verantwoordelijkheid van iedere moslim om niet al zijn rijkdom aan persoonlijke doelen te besteden, maar zijn plicht te beantwoorden om de zegeningen van Allah die aan hem geschonken zijn met anderen te delen. De nisab staat gelijk aan 85 gram goud. Op dit moment komt dat neer op een bedrag van ongeveer 4.500 euro. Voor de ene persoon betekent dit dat zij jaarlijks een ton aan Zakatgelden betalen, voor de ander 250 euro.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Filantropie Zakat Imad el Fadili Islamitisch geven Nationaal Zakat Fonds Faith tax Islam Moslim Sadaqah Waqf

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close