In gesprek met René Bekkers: Over filantropie en hoe het gesteld is met onze samenleving

Onderzoek Interview

9 juli 2019

Nadat hij enige tijd terug al benoemd was tot hoogleraar; hield professor dr. René Bekkers op donderdag 6 juni zijn oratie. Eerder op de dag had het Centrum voor Filantropische Studies van de VU, in het kader van De Dag van de Filantropie, ‘World Cafés’ georganiseerd. Daar kwamen belangstellenden uit de sector in korte sessies bijeen om met elkaar over diverse filantropische onderwerpen van gedachten wisselden.

René Bekkers, op archiefbeeld.
René Bekkers, op archiefbeeld.

door Jaap Zeekant

Ligt in de uitspraak in je oratie ‘De toestand van de filantropie is een weerspiegeling van de sociale relaties’ ook je eigen motivatie besloten om wetenschappelijk op dat gebied actief te zijn?

‘Dat is geen gemakkelijke vraag. Eigenlijk zijn er heel wat motieven. De belangstelling voor filantropie en vrijwilligerswerk gaat eigenlijk altijd over hoe het gesteld is met de samenleving, hoe het met ons gaat. Wat we voor elkaar over hebben. Gaat dat de goede kant op? Wat mij fascineert, is de bezorgdheid die er is over maatschappelijke cohesie. Er zijn altijd mensen die zeggen dat het helemaal de verkeerde kant opgaat. Er zijn ook mensen voor wie het glas halfvol is. Voor mij als onderzoeker is de vraag wat de feiten zijn. Wat gebeurt er daadwerkelijk? Gaat het feitelijk beter of slechter met de sociale cohesie? Wordt het feitelijk meer of minder?’

Wordt lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ De digitale nieuwsbrief met o.a. vacatures en nieuws uit de sector

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in

Advertentie

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap is hoofdredacteur van Vakblad fondsenwerving, waarvan hij – ruim twintig jaar geleden - ook oprichter is. Jaap heeft meer dan veertig jaar ervaring met alle facetten van de professionele fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Nederland Filantropieland is en Goede Doelen Nederland.