Dossier validatiestelsel fondsenwervende instellingen

18 juni 2014

Het zo compleet mogelijke dossier validatiestelsel fondsenwervende instellingen vind je hier. Het vormt een treurig overzicht van de onmachtige wijze waarop de bestuurders van de brancheorganisaties filantropie, niet in staat zijn om binnen heldere uitgangspunten aanvaardbare regels te formuleren voor een validatiestelsel fondsenwervende instellingen.

Stapel dossiers
Stapel dossiers © ©2014PamelaMoore/fstop123

door Jaap Zeekant

Goededoelensector deugt niet

Principiële, oorspronkelijke uitgangspunten zijn door het IF verlaten. Geaccepteerd is door het IF dat we niet tot één stelsel komen voor alle fondsenwervende instellingen, zodat het onderscheid tussen de traditionele goede doelen en de 'gewone wervende non-profits', zoals de universiteitsfondsen, in stand gehouden wordt. De stukken die over het nieuwe stelsel, incl. gedragscode, gaan, zijn geschreven vanuit het oogpunt van traditionele goede doelen. Aan de groeiende fondsenwerving in de rest van de non-profitsector, wordt vrijwel geheel voorbijgegaan. Voor de ontwikkeling van fondsenwerving en samenleving een slechte zaak. Maar wat ik, na vijfenveertig jaar inzet in de non-profitector als het schokkendst ervaar, is dat nu tot algemeen uitgangspunt is verheven dat de goededoelensector niet deugt. De Jong schrijft het in zijn rapport en komt om die reden tot de noodzaak van wetgeving. Nergens breekt het inzicht door dat publieksvertrouwen en negatieve publiciteit op geen enkele wijze kunnen worden beïnvloed door regelgeving en wetgeving. Nergens in de vele stukken is aandacht voor het toenemende maatschappelijk besef dat we met steeds meer regelgeving een verkeerde weg opgaan en niet bereiken wat we beogen.

Wordt lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ De digitale nieuwsbrief met o.a. vacatures en nieuws uit de sector

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in

Gerelateerde berichten

Advertentie

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap is hoofdredacteur van Vakblad fondsenwerving, waarvan hij – ruim twintig jaar geleden - ook oprichter is. Jaap heeft meer dan veertig jaar ervaring met alle facetten van de professionele fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Nederland Filantropieland is en Goede Doelen Nederland.