Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Goededoelenlot of noodlot?

Goededoelenlot of noodlot?

Opinie

15 augustus 2012

De Goede Doelen Loterijen hebben een positief imago. Als je wint dan is dat leuk. Win je niet, dan winnen in elk geval de goede doelen. Dat is ook de manier waarop we in het algemeen kijken naar de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij: positief en vrolijk. Maar dat is niet het hele verhaal. Het enorme succes van de afgelopen twee decennia onderstreept dat positieve beeld: het lijkt niet meer stuk te kunnen. Dat is een goed bericht voor al die goededoelenorganisaties die door de Goede Doelen Loterijen worden ondersteund. Helaas moeten we dat beeld nuanceren.

door Jaap Zeekant

Er hoeft niet zo veel te gebeuren of het is afgelopen met het succesverhaal. De Goede Doelen Loterijen doen hun werk in de stabiele Nederlandse setting, met enkele andere loterijen zoals de Staatsloterij en de Lotto. Het lijkt een situatie met goede mogelijkheden voor alle betrokkenen en toch gezonde concurrentie. Het publiek heeft in elk geval een ruime keuze. Minder bekend is dat de kleinere Goede Doelen Loterijen, de BankGiro Loterij en de Vrienden Loterij, kwetsbaar zijn. Want deze beide loterijen zijn voor hun groei zo goed als geheel afhankelijk van lotprijsverhoging. Om de loterijen te laten groeien met nieuwe deelnemers is steeds harder trekken nodig.

Word lid van Vf & fondsenwerving.nl en krijg direct toegang

✔ Onbeperkt toegang tot alle content op fondsenwerving.nl
✔ Korting op diverse opleidingen en trainingen
✔ Kosteloze toegang tot de Vakdag fondsenwerving. Dit jaar (2024) op 17 september in het Beatrix Theater!

Of registreer je gratis om dit artikel te lezen:

https://www.fondsenwerving.nl/vf-account-maken

Registreer
Heb je al een Vf-account? Log dan in
Meer over Vf 14-4

Jaap Zeekant

Hoofdredacteur Vakblad fondsenwerving

Jaap was eind jaren 90 oprichter van Vakblad fondsenwerving. Hij was ruim een halve eeuw actief in de non-profitsector en 45 jaar serieus bezig met fondsenwerving. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van wat tegenwoordig Goede Doelen Nederland is. Als oprichter van Vf was Jaap ook betrokken bij de oprichting van de Vakopleidingen Fondsenwerving. Daarnaast was hij founder van de Nationale Vakdag fondsenwerving. Jaap overleed geheel onverwachts op donderdag 28 mei 2020.

Wekelijksenieuwsbrief

Vond je dit een goed verhaal? Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief 👇

Close