Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Nieuwe generatie gevers Midden-Oosten meer individualistisch ingesteld

Nieuws

2 juli 2024

Jonge filantropen in het MiddenOosten kiezen steeds vaker voor een praktische en individualistische aanpak ten opzichte van vorige generaties, die vaker gaven via familiefondsen. Dat blijkt uit een rapport van het Pearl Initiative en het Zovighian Partnership, wat met support van de Bill & Melinda Gates Foundation tot stand kwam.

Kaart van het Midden-Oosten.
Kaart van het Midden-Oosten. © Shutterstock // Menno van der Haven

door Marijn Thijs

Meer dan 45 procent van de respondenten van de enquête zei dat ze zich bezighielden met non-traditionele filantropische modellen zoals impact-investeren, microleningen en donor-advised funds. Vrouwelijke filantropen kiezen er vaker voor om te investeren in initiatieven die zich richten op vrouwen/meisjes en hun economische inclusie.

Het onderzoek

In het rapport presenteren het Pearl Initiative en het Zovighian Partnership de resultaten van een enquête onder 83 filantropen uit de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (o.a. Saudi-Arabië, Oman, en Bahrein), de Levant (o.a. Syrië, Jordanië en Israël) en Egypte. Ongeveer de helft van de respondenten was 35 tot 44 jaar oud en bijna tweederde vrouw. Tachtig procent van de respondenten werkten vanuit een leiderschapspositie.

Kritiek

In het onderzoek uitten de 83 ondervraagden ook hun kritiek op het huidige filantropische ecosysteem in de regio. 42 procent gaf aan teleurstellende ervaringen te hebben gehad. Desondanks werd op de vraag of geven in de toekomst een grotere impact zal hebben door een meerderheid optimistisch gereageerd.

--

Dit artikel stond eerder in de rubriek 'Filantropie over de Grens' in Vakblad fondsenwerving, jaargang 26, nummer 2, dat in juli 2024 verscheen.

Meer over Filantropie Microkrediet Jongeren Impact investing VF 26-2 Donor-advised funds Midden-Oosten Pearl Initiative Zovighian Partnership

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close