Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

ND: ‘Kerken en goede doelen lijden onder plannen giftenaftrek’

Nieuws

3 juni 2024

In het regeerakkoord hebben PVV, VVD, NSC en BBB de intentie om de giftenaftrek te gaan beperken opgetekend. Die plannen hebben mogelijk grote gevolgen voor Nederlandse goede doelen en kerken, die minder donaties zullen ontvangen – naar verwachting tot wel tientallen miljoenen. Hoogleraar filantropie Paul Smeets spreekt in het Nederlands Dagblad (ND) van een ‘dreun’.

Beeld ter illustratie: Kerkgebouw Waardenburg (Hervormde Gemeente Waardenburg Neerijnen)
Beeld ter illustratie: Kerkgebouw Waardenburg (Hervormde Gemeente Waardenburg Neerijnen) © Shutterstock // INTREEGUE Photography

door Redactie Vf

Hoewel mensen niet enkel geven om giftenaftrek te krijgen, verwacht Smeets, die verbonden is aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), wel dat mensen minder geld zullen geven als gevolg van de maatregelen. Op basis van onderzoek naar geefgedrag voorspelt hij in het ND een terugloop van drie procent in de waarde van giften. Dat komt neer op 56 miljoen euro per jaar. Smeets gaat er wel vanuit dat het aantal mensen dat geeft gelijk zal blijven.

Ook kerken lijden waarschijnlijk onder de plannen van het aanstaande kabinet om de giftenaftrek te halveren. Als kerklieden hun giften terugschroeven, komen zij niet alleen zelf in gevaar; er is dan ook minder geld beschikbaar voor bijvoorbeeld de armoedehulp vanuit de kerkgemeenschap.

Smeets verwacht dat de daling relatief kleiner zal zijn bij de kerken, maar dat stelt Joost Schelling, directeur van de vereniging van kerkrentmeester in de Protestantse Kerk, niet gerust. ‘In kerken met veel kleine gevers aan de rand van de kerk, zullen meer leden hun bijdrage verlagen. Daar zullen de gevolgen groter zijn. Los daarvan kan het ertoe leiden dat kerkgangers kritischer gaan kijken naar hun giften als geheel,’ zegt hij tegen het ND. Hij verwacht dat kerken en goede doelen meer energie zullen moeten steken in fondsenwerving als de plannen doorgang vinden.

Lees meer over het gevolg van de kabinetsplannen op de website van het Nederlands Dagblad.

Meer over Giftenaftrek Politiek Fondsenwerving Kerken Paul Smeets Universiteit van Amsterdam Regeerakkoord

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close