Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Aan wie gaf MacKenzie Scott haar miljarden?

Nieuws

7 mei 2024

MacKenzie Scott is misschien wel een van de gulste filantropen van het moment. De afgelopen vier jaar gaf ze meer dan vijftien miljard dollar weg aan bijna tweeduizend organisaties. Maar wie ontving dat geld? Onderzoekers van Harvard University zochten het uit met data van Yield Giving, waar Scott haar giften administreert.

MacKenzie Scott.
MacKenzie Scott. © Shutterstock // vasilis asvestas

door Marijn Thijs

Scott's filantropie

  • Ieder jaar een nieuwe focus: Scott lijkt ieder jaar een type organisatie uit te kiezen om verandering in te bewerkstelligen. In 2020 gaf ze bijvoorbeeld veel aan HBCU’s (‘historically black colleges’ – universiteiten die vroeger voornamelijk Afro-Amerikanen dienden) en in 2022 aan organisaties die zich richten op betaalbaar wonen.
  • Grote variatie in soorten organisatie: Scott probeerde ‘aan doelen in alle vijftig Staten te geven,’ aldus de onderzoekers.
  • Southern’ accent: Organisaties in het Zuiden van de VS krijgen relatief vaker geld van Scott dan van andere filantropen (653 giften aan Zuidelijke organisaties, ter waarde van 3,5 miljard dollar).
  • Middelgrote en grote organisaties: 45 procent van Scott’s giften gingen naar organisaties met een budget van minstens tien miljoen.

‘Gedachten lezen’

De Harvard-onderzoekers benadrukken dat het niet hun intentie is om ‘Scott’s gedachten te proberen te lezen,’ zeggen ze tegen The Chronicle of Philanthropy. ‘We willen graag zien wat er met de ontvangers van de giften gebeurt, de komende drie tot vijf jaar. Spenderen ze het, of gebruiken ze het voor tijden van nood? En welk effect heeft het ontvangen van een som geld op organisaties, ten opzichte van organisaties die dat niet kregen?’ vraagt Brian Trelstad, docent aan Harvard Business School, zich af.

Meer over Verenigde Staten Filantropie Geefgedrag Filantropie over de Grens MacKenzie Scott Yield Giving Vf 26-1 Harvard

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close