Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Na benefietgala kan Stichting Wiesje laatste horde nemen

Nieuws

25 april 2024

Stichting Wiesje start binnenkort met de bouw van de laatste twee units van het ‘WoonZorgCentrumWiesje’ voor mensen met dementie in Suriname. Voor de initiatiefneemster GerdaLentenHavertong (o.a. bekend van Sesamstraat) en haar bestuur is dit de afsluiting van ruim twintig jaar hard werken om vergunningen voor de bouw, het geld en goed opgeleid personeel voor elkaar te krijgen.

Initiatiefnemer van Stichting Wiesje Gerda Havertong met presentator van het benefietgala Paul de Leeuw.
Initiatiefnemer van Stichting Wiesje Gerda Havertong met presentator van het benefietgala Paul de Leeuw. © Gea Broekema

door Gea Broekema-Procházka

In 2005 was er al een dagopvang voor twintig mensen met dementie. Daarna werd in 2015 de eerste woonunit voor tien mensen met dementie geopend en in 2020 mocht Vf aanwezig zijn bij de opening van de vernieuwde dagopvang.

Benefietgala

Nu is de laatste horde voor de twee units genomen met een gala in de Arendshoeve in Aalsmeer, een soort van tropische oase waarbij je je in Suriname waant. Het was een avond met een lach en een traan, swingende brassbandmuziek en een waaier aan artiesten.

Professor Wiesje van der Flier, directeur van het Alzheimer Centrum Amsterdam, vertelde over het belang van goed onderzoek naar dementie. Een ziekte waarvoor nog steeds geen medicatie bestaat. Zoals zij uitlegde, bestaat de ziekte Alzheimer bij iemand al vaak meer dan twintig jaar alvorens de eerste symptomen van dementie zich openbaren. En precies daar ligt de sleutel voor een mogelijke oplossing.

Paul de Leeuw en Wiesje van der Flier (C) Gea Broekema

GerdaLentenHavertong stond stil bij de aanleiding van haar initiatief. Haar moeder Wiesje Havertong-Nooitmeer overleed aan dementie in 1999. Er was toen nog geen goede zorg in Suriname. Mensen met dementie werden vaak binnengehouden of opgenomen in een psychiatrische instelling. Daar wilde Gerda iets aan doen.

Artiesten, loterij en lekker eten

Gerda en haar bestuur hebben al die jaren het benefietgala georganiseerd met de belangeloze inzet van artiesten, presentatoren en een geweldige Surinaamse keukenbrigade met horecastudenten van de ROC ’s. Ook nu was er weer een veiling en een loterij. De loterij werd op een hilarische wijze geleid door Prem Radhakishun. Zoals hijzelf gekscherend aangeeft is dit ‘de meeste corrupte veiling in Nederland.’ Paul de Leeuw, die 19 jaar geleden het eerste gala presenteerde, nam ook deze keer de presentatie voor zijn rekening.

De verkoop van de tafels, de opbrengst van de loterij en de veiling brachten samen 71.000 euro op. Dit was net niet het benodigde bedrag van 75.000 euro. Paul de Leeuw vulde het aan. Een andere gulle gever had dit ook al aangeboden. Je zou GerdaLentenHavertong niet zijn als je beide bedragen niet met open armen zou ontvangen. Dus eindigde de avond met 79.000 euro op de teller: een waardige afsluiting van een prachtig project.

Ontwerpschets van de units van WoonZorgCentrumWiesje.

Dementie op de kaart

Stichting Wiesje is klaar om het stokje nu kostendekkend en financieel gezond over te dragen aan Suriname. Dankzij GerdaLentenHavertong, de initiator en de motor achter stichting Wiesje, is dementie in Suriname op de kaart gezet en is liefdevolle zorg voor mensen met dementie mogelijk gemaakt.

Meer over Gea Broekema Benefiet Gerda Havertong Stichting Wiesje Suriname Dementie Gala Alzheimer Centrum Amsterdam Paul de Leeuw Wiesje van der Flier WoonZorgCentrumWiesje

Gea Broekema-Procházka

Redacteur

Gea Broekema-Procházka werkte jarenlang in de goededoelensector, onder andere als directeur-bestuurder van Alzheimer Nederland (2007-2018). Ook was ze hoofd fondsenwerving bij het VUmc en bij KWF Kankerbestrijding. Gea schrijft sinds 2019 voor Vakblad fondsenwerving.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close