Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

‘De natuur’ erkend als artiest om geld op te halen voor natuurbehoud

Nieuws

23 april 2024

Spotify-gebruikers kunnen vanaf nu naar muziek van ‘de natuur’ luisteren. Artiesten die natuurgeluiden gebruiken om hun muziek te verrijken kunnen sinds afgelopen week de artiest ‘NATURE’ als co-artiest opgeven op grote muziekstreamingplatforms. Door dat te doen wordt geld opgehaald voor het goede doel: een deel van de opbrengst van NATURE’s nummers gaat naar natuurbehoud-initiatieven.

Spotify-profiel van NATURE (23 april 2024)
Spotify-profiel van NATURE (23 april 2024)

door Marijn Thijs

De natuur in muziek 

De opbrengsten van de muziek waar de natuur aan ‘meegewerkt’ heeft gaan naar projecten voor natuurbescherming en biodiversiteit als onderdeel van het Sounds Right-initiatief van het Museum voor de Verenigde Naties – UN Live. Bekende artiesten zoals ambient-grootheid Brian Eno, elektronische groep London Grammar en popsterren Ellie Goulding en AURORA hebben al een samenwerking met NATURE geplaatst.

Ook staan op de artiestenpagina van de natuur enkele ambient opnames van over de hele wereld, waarop gecureerde omgevingsgeluiden van onder andere onweersbuien en oceanen te horen zijn. Minstens zeventig procent van de opbrengsten uit deze ‘originele’ muziek gaat ook naar de financiering van natuurbehoud.

‘Populaire cultuur heeft de kracht om miljoenen mensen te betrekken, positieve mondiale veranderingen op grote schaal te ontketenen en ons allemaal op een duurzamer pad te krijgen,’ zegt Katja Iversen, CEO van het Museum voor de Verenigde Naties – UN Live. ‘Het erkennen van de natuur als de waardevolle kunstenaar die ze is, zal een gamechanger zijn.’

Doelbesteding

UN Live hoopt dat het project de eerste vier jaar veertig miljoen dollar zal opbrengen. Hoe het geld wordt toegewezen wordt overzien door een onafhankelijk panel van deskundigen op het gebied van natuurbehoud, in samenwerking met belangenbehartigers van inheemse volkeren en natuurbeschermers uit het globale Zuiden.

Meer over Natuur Fondsenwerving Muziek AURORA Biodiversiteit Brian Eno Museum for the United Nations - UN Live NATURE Natuurbescherming Sounds Right Spotify

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close