Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Rode Kruis: ‘Humanitaire catastrofe gaande in Gaza, nú voedsel nodig’

Nieuws

26 maart 2024

In Gaza voltrekt een humanitaire catastrofe zich, meldt het Rode Kruis. Ondervoede mensen kunnen niet langer wachten op hulp en houden zichzelf in leven door dierenvoer, cactusbladeren en onkruid te eten. ‘Het is vijf over twaalf,’ stelt het Rode Kruis over de situatie in het door oorlog getroffen Gaza.

Hongersnood in Gaza, februari 2024.
Hongersnood in Gaza, februari 2024. © Shutterstock // Anas-Mohammed

door Redactie Vf

In Gaza woedt ondertussen al bijna zes maanden oorlog tussen Israël en Hamas. In de regio is amper toegang voor hulpdiensten.

‘Er is onmiddellijke actie nodig,’ zegt Carla Jonkers, hoofd internationale noodhulp bij de hulporganisatie. ‘Niet over een paar dagen, maar nú. Na bijna een half jaar gaat de hulp nog steeds maar mondjesmaat Gaza in. Er moet véél meer hulp worden toegelaten en een grens in het noorden moet open om uitgehongerde mensen te helpen.’ 

Jonkers vervolgt: ‘Volgens cijfers van het IPC naderen we een hongersnood die we kunnen voorkomen als er meer hulp Gaza in komt. Het is belangrijk dat de goederen op een verantwoorde en veilige manier uitgedeeld kunnen worden. Aan die veiligheid ontbreekt het nu. Het werk van het Rode Kruis is een druppel op de gloeiende plaat. Er moet een diplomatieke oplossing komen, de internationale gemeenschap moet alles op alles zetten om het ondraaglijke lijden te voorkomen.’

Vrachtwagens klaar

Op dit moment komen hulpgoederen Gaza binnen via de zee, lucht en land. Het Rode Kruis uit een sterke voorkeur voor hulp over land. De distributie van de hulpgoederen is op die manier het efficiëntst en het veiligst. Er staan honderden vrachtwagens klaar om de grens over te gaan. 

‘De vrachtwagens kunnen via land onmiddellijk naar binnen. Naast een opschaling van de goederen is veiligheid essentieel om de goederen te verdelen. In een conflict moeten de strijdende partijen er altijd voor zorgen dat de bevolking toegang heeft tot eerste levensbehoeften.’

Humanitair oorlogsrecht

Het Rode Kruis blijft Israël en Hamas oproepen zich aan het humanitair oorlogsrecht te houden. Burgers, hulpverleners en medische faciliteiten nooit doelwit mogen zijn van aanvullen. Ook roept de hulpdienst de strijdende partijen op alle gijzelaars vrij te laten, zodat zij hen de hulp kunnen geven die ze nodig hebben.

Meer over Rode Kruis Oorlog Humanitaire hulp Carla Jonkers Gaza Hongersnood Israël

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close