Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

OM gaat goedkope gestolen goederen aan het goede doel schenken

Nieuws

5 maart 2024

Goedkope goederen die door criminelen zijn gestolen worden in het vervolg niet meer verbrand, maar worden geschonken aan non-profitorganisaties zoals het Leger des Heils. Dat schrijft Trouw op basis van berichten van het Openbaar Ministerie (OM). Het gaat om spullen met een waarde van onder de honderd euro, zoals gereedschap, speelgoed en verzorgingsproducten.

Gebouw van het Openbaar Ministerie in Amsterdam.
Gebouw van het Openbaar Ministerie in Amsterdam. © Shutterstock // Dutchmen Photography

door Redactie Vf

Het OM confisqueert regelmatig spullen afkomstig uit diefstal. De dure goederen worden verkocht en de opbrengsten daarvan gaan naar de staatskas. Goedkopere spullen, die nu dus geschonken worden aan het goede doel, gaan meestal de verbrandingsoven in.

De Landelijke Beslag Autoriteit houdt op dit moment een proef in samenwerking met het Ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) om daar verandering in te brengen. De parketten Noord-Nederland, Rotterdam en Zeeland-West-Brabant doen binnenkort aan de eerste schenkingen mee.

De nieuwe methode is ingevoerd mede omdat het kabinet vindt dat crimineel geld en gestolen goederen een publieke bestemming moeten krijgen. ‘Door goederen terug te geven aan de maatschappij wordt het nog zichtbaarder dat misdaad niet loont,’ vertelt een woordvoerder van J&V aan dagblad Trouw. ‘Zeker wanneer een kwetsbare wijk of doelgroep hiervan kan profiteren.’

 

Bron: Trouw
Meer over Goede Doelen Armoedebestrijding Openbaar Ministerie Trouw Criminaliteit Schenken Ministerie van Justitie en Veiligheid

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close