Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Greenpeace doet aangifte tegen vervuilende bedrijven Tata Steel en Chemours

Nieuws

5 maart 2024

Greenpeace heeft maandag bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan tegen Chemours en Tata Steel. De milieuorganisatie wil hiermee omwonenden steunen die in actie komen tegen de vervuilende bedrijven en ziek worden van de uitstoot. Greenpeace sluit zich met de aangifte aan bij de strafzaken van omwonenden en hun advocaat Bénédicte Ficq.

Greenpeace protest tegen Tata Steel, 2023.
Greenpeace protest tegen Tata Steel, 2023. © Marten van Dijl / Greenpeace

door Redactie Vf

Greenpeace laat weten het onacceptabel te vinden dat beide bedrijven al lang op de hoogte waren van de vervuiling en mogelijke gevaren voor omwonenden. De organisatie claimt, op basis van berichtgeving door onder andere EenVandaag en Zembla, dat er door Tata Steel en Chemours niet werd ingegrepen om de omgeving te beschermen en er informatie werd achtergehouden.

‘Omwonenden van vervuilende industrieën worden nauwelijks beschermd tegen bedrijven die schaamteloos het klimaat, de leefomgeving en de gezondheid van mensen verzieken. Dat zien we bij Tata Steel en Chemours, maar ook bij Schiphol en bij bijvoorbeeld de gaswinning in Groningen,’ zegt directeur Andy Palmen van Greenpeace Nederland. ‘Het is de hoogste tijd dat de leidinggevenden van grote vervuilers zich hiervoor gaan verantwoorden.’

Verschillende belangenverenigingen van omwonenden reageren verheugd op de aangifte van Greenpeace. Joop Keesmaat van Stichting Stop PFAS, die iedere zaterdagochtend bij Chemours protesteert, zegt: ‘We zijn blij dat Greenpeace aangifte doet. Met dat extra gewicht zou de weegschaal van Vrouwe Justitia toch zeker naar de goede kant moeten overhellen.’ Bestuurslid Jaap Venniker van Stichting FrisseWind.nu voegt toe: ‘We staan voor een omslagpunt. De tijd dat ziekmakende uitstoot gedoogd wordt en de buren van grote vervuilers met hun gezondheid betalen is voorbij.’

Meer over Klimaat Greenpeace Milieu Openbaar Ministerie Protest Andy Palmen Klimaatactivisme Aangifte Bénédicte Ficq Chemours Tata Steel

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close