Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Isabel de Bruin Cardoso gepromoveerd op onderzoek onethisch gedrag goede doelen

Onderzoek Nieuws

27 februari 2024

Isabel de Bruin Cardoso heeft op 15 februari haar proefschrift getiteld ‘De donkere kant van de ngo-halo: onderzoek naar morele goedheid als aanjager voor ngo onethisch gedrag’ verdedigd en daarmee haar PhD-titel behaald. Ze behaalde de titel aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University. In haar dissertatie onderzoekt ze de kenmerken van ngo’s om te begrijpen hoe deze hun morele goedheid en soms onethische gedrag kunnen verklaren.

Isabel de Bruin behaalde op 15 februari 2024 haar PhD-titel.
Isabel de Bruin behaalde op 15 februari 2024 haar PhD-titel. © Michelle Muus

door Marijn Thijs

Goededoelenorganisaties worden doorgaans gezien als inherent ‘goede’ organisaties, maar zijn tegelijkertijd niet immuun voor 'onethisch gedrag', door De Bruin gedefinieerd als handelingen die in strijd zijn met vastgestelde morele normen of ethische waarden. De interne perceptie van morele goedheid binnen ngo’s kan ertoe leiden dat de waarden van goede doelen boven anderen komen te staan. Zij noemt deze aanname het ‘halo-effect’: als de goedheid van de organisatie voorop staat, waarbij wordt onethisch gedrag minder snel gezien en tegengesproken. Daarbij kan het gebeuren dat de ngo haar eigen waarden belangrijker vindt dan andere waarden, omdat het doel de middelen heiligt.

De Bruin vertelt aan Erasmus Magazine dat het halo-effect ook voor haar voelbaar was in de tijd dat ze voor ngo’s werkzaam was. ‘Ik zag mezelf in de missie van de goede doelen en herkende daarin de waarden waar ik zelf voor sta. Ik zag mijn collega’s al vrij snel als vrienden, omdat we samen voor ‘het goede’ stonden en streefden. Mijn aanname was inderdaad dat als je een goede missie nastreeft en voor anderen aan het werk bent, je daardoor goed bent. En je offert je op, want je krijgt minder salaris dan mensen met dezelfde functie in de zakenwereld. Dus die perceptie van goedheid kende ik van dichtbij.’

De Bruin is sinds 2021 aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University verbonden als docent op het gebied van ngo-ethiek, bedrijfsethiek en non-profitmanagement. Daarnaast is ze Senior Associate bij Principia Advisory – een consultancy die aan ethische organisaties bouwt - en betrokken bij Roots of Health en Society of Jesus.

Meer over Goede Doelen Promotie NGO's Erasmus Universiteit Rotterdam School of Management Gedrag Wetenschappelijk onderzoek PhD Goed doen Isabel de Bruin Cardoso Ngo-halo Onethisch gedrag

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close