Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Openbaar Ministerie vervolgt drie mensen voor fraude met stichtingsgeld

Nieuws

26 februari 2024

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten drie verdachten strafrechtelijk te vervolgen voor fraude met gelden van een aantal stichtingen. Dat heeft de overheidsorganisatie na een langlopend onderzoek besloten. De verdachten zouden ontvangen subsidies niet hebben benut voor het goede doel, maar gebruikt hebben voor investeringen in eigen commerciële onderneming.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock.com // BravissimoS

door Redactie Vf

De stichtingen richtten zich op integratie, re-integratie en de-radicalisering, voornamelijk in de buurt van Rotterdam. Volgens het OM waren de verdachten direct betrokkenen van deze stichtingen. De fraude vond plaats van 2010 tot 2018. 

De reden dat het OM nu pas met een besluit naar buiten komt, is voornamelijk omdat de stichtingen ‘een zeer gebrekkige administratie met valse facturen voerden,’ en ‘degenen die als bestuurder waren aangesteld niet als zodanig functioneerden waardoor zij niet de gewenste opheldering konden geven’.

Het OM vervolgt: ‘De verdachten worden gedagvaard voor een aantal in het oog springende strafbare feiten, die neerkomen op het plegen van valsheid in geschrifte en verduistering van gelden van de stichtingen. Hoewel de feiten inmiddels behoort oud zijn, is vervolging opportuun om de ernst van misbruik van de stichtingen voor eigen financieel gewin aan de kaak te stellen.’ 

De rechtbank Rotterdam zal de strafzaak behandelen, meldt NRC. Op welke termijn dat gaat gebeuren is nog niet bekend.

Meer over Fraude Openbaar Ministerie Criminaliteit Rotterdam Subsidies Stichting

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close