Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Vijf miljoen Oekraïners geholpen met steun Samenwerkende Hulporganisaties

Nieuws

20 februari 2024

De hulpactie van de Samenwerkende Hulporganisaties verenigd in Giro555 heeft de afgelopen twee jaar bijna vijf miljoen Oekraïners bereikt. De overgrote meerderheid van het in totaal opgehaalde bedrag (ruim 184 miljoen euro) ging naar intensieve en praktische noodhulpverlening. Giro555 geeft aan voorlopig hulp te blijven bieden in het nog altijd in oorlog verkerende land.

Voedseldistributie in Oekraïne.
Voedseldistributie in Oekraïne. © Ivano Frankivsk / World Vision

door Redactie Vf

84 procent van de opbrengst ging de afgelopen twee jaar naar de grootste humanitaire noden: onderdak, winteropvang, voedsel en medische zorg. Er werden bijvoorbeeld ongeveer 700.000 voedselpakketten uitgedeeld en 276.000 mensen konden (tijdelijk) onderdak krijgen. Daarbij kregen 163.000 mensen medische hulp en ruim 400.000 mensen psychosociale zorg. Daarnaast zetten de Samenwerkende Hulporganisaties zich in voor onderwijs, taallessen, schoolinschrijvingen, visa-aanvragen en juridische ondersteuning.

Wederopbouw

Behalve deze activiteiten zetten veel hulporganisaties zich ook in voor wederopbouw. Dat is lang niet altijd makkelijk, ook omdat het in grote delen van Oekraïne nog regelmatig onveilig en koud is. Heleen van den Berg, actievoorzitter en directeur van Cordaid, vertelt over een damdoorbraak in Zuidoost Oekraïne waarna de organisaties watertorens bouwden. ‘In totaal kunnen 33.400 mensen dankzij dit project rekenen op een stabiele watervoorziening. Ondanks de oorlog lukt het ons toch om deze basisbehoefte te leveren, zelfs in onveilige gebieden.

Vluchtelingen 

Het nieuwste rapport van Giro555 laat een duidelijke verschuiving in de hulpverlening zien voor gevluchte Oekraïners in buurlanden. Waar de focus eerst puur lag op de opvang, gaat nu de oorlog langer duurt veel aandacht uit naar integratie, psychosociale hulpverlening en werkgelegenheid.

Interactieve kaart

Giro555 geeft meer informatie over de besteding van het opgehaalde geld op een interactieve kaart.

Bron: Giro555
Meer over Cordaid Noodhulp Giro555 Samenwerkende hulporganisaties Voedselhulp Oekraïne Oorlog Heleen van den Berg

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close