Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Onderzoeker Malika Ouacha promoveert op diaspora en bi-culturele filantropie

Onderzoek Nieuws

20 februari 2024

Onderzoeker Malika Ouacha heeft met succes haar proefschrift ‘Receiving by Giving – the examining of cross border diasporic and bicultural philanthropy’ verdedigd en daarmee haar PhD-titel behaald. Ze deed dat op 8 februari jl. tijdens een officiële plechtigheid aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University.

Malika Ouacha promoveerde op 8 februari 2024 aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University.
Malika Ouacha promoveerde op 8 februari 2024 aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University.

door Marijn Thijs

Ouacha is als cultureel antropoloog gespecialiseerd naar de beweegredenen en geefmotieven van diaspora en bi-culturele gevers: mensen die in het Westen gevestigd zijn maar met donaties en non-profit initiatieven in het land van herkomst actief zijn. Zelf heeft ze ook zo’n ‘filantropische brug’ gebouwd, waar ze o.a. tijdens de Vakdag fondsenwerving 2023 over sprak. Naast haar onderzoek werkt ze bij de Rotterdam School of Management als docent en als supervisor van MSc-scripties in de GBS Master. Ook is ze gastdocent aan de London School of Hygiëne and Tropical Medicine.

In een post op social media neemt Ouacha de tijd om haar omgeving – haar partner, moeder, collega’s en supervisors prof. Lucas Meijs en dr. Kees Biekart, te bedanken. Ze schrijft: ‘Men vraagt me vaak: ‘hoe ben je omgegaan met de onbekendheid van de academische wereld als eerste generatie student?’ Als ik nu daarop terugkijk, denk ik niet dat ik die vraag anders zou beantwoorden als toen ik met mijn professionele en academische reis begon. Consistentie, discipline en geloven in jezelf blijven heel belangrijk. Toch begrijp ik steeds meer dat deze factoren net zo belangrijk zijn als de omgeving van een individu. Ik weet dat ik zo vastberaden en gemotiveerd kan zijn als ik wil, maar ik heb hen nodig die grotere visionairs zijn, die de deur openhouden voor mensen die wilde dromen hebben, omdat zij dit herkennen en die zelf ook hebben. Mensen die voor mij pleiten – zowel in mijn aanwezigheid als in mijn afwezigheid.’

De komende periode gaat Ouacha vooral door met het schrijven van academische artikelen, in samenwerking met Meijs en Biekart. Daarnaast treedt ze als adviseur op voor non-profit organisaties die met diaspora en bi-culturele filantropen willen samenwerken en verzorgt ze gastlezingen.

Meer over Promotie Lucas Meijs Erasmus Universiteit Rotterdam School of Management Wetenschappelijk onderzoek Malika Ouacha Diasporafilantropie Bi-culturele filantropie Wetenschappers Kees Biekart PhD

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close