Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Schenken vanuit bedrijf gemakkelijker door andere belastingregels

Nieuws

23 januari 2024

Bedrijven kunnen met ingang van dit jaar makkelijker hun ondernemingsvermogen omzetten in maatschappelijk vermogen door een schenking aan een ANBI te doen. Uit het Belastingplan 2024 blijkt dat de Belastingdienst een schenking vanuit een bedrijf niet langer aanmerkt als een verkapte winstuitdeling waarover belasting betaald dient te worden, die de overheid vervolgens via de giftenaftrek weer terugstort. Dat maakt het schenkproces minder ingewikkeld.

door Redactie Vf

'Minder giften in 2023'

Het Belastingplan 2024 is op 19 december 2023 goedgekeurd door de Eerste Kamer. Brancheorganisaties Fondsen in Nederland (FIN) en Familiebedrijven Nederland (FBNed) zijn daar erg blij mee. Zij hebben vorig jaar de grote maatschappelijke waarde van schenkingen vanuit bedrijven bij overheid en parlement benadrukt. ‘De beperking zorgde simpelweg tot minder nieuwe vermogensfondsen en tot minder giften aan bestaande fondsen,’ aldus FIN-directeur Siep Wijsenbeek. 

De ingewikkelde constructie, waarbij belasting werd betaald en weer teruggestort, wierp drempels op. De ingevoerde beperking van de periodieke giftenaftrek maakte het proces nog een tikje lastiger. Zo lastig dat steeds meer bedrijven niet besloten te beginnen aan een schenking.

Wijsenbeek: ‘Minder schenkingen betekent minder geld voor de hele filantropie. Want die vermogensfondsen geven op hun beurt aan goede doelen, maatschappelijke organisaties en burgerinitiatieven. Volgens een inventarisatie van de FIN resulteerde het in een schadepost van meer van 150 miljoen euro in 2023.

'Meer dividenduitkeringen in 2024'

‘In 2024 verwachten we dat veel meer dividienduitkeringen vanuit het familiebedrijf rechtstreeks naar goede doelen gaan waardoor ondernemingsvermogen omgezet wordt naar maatschappelijk kapitaal,’ zegt Stefan Tax van FBNed. ‘Familiebedrijven willen op deze manier een nog positievere impact op onze samenleving maken.’

Bron: FIN
Meer over Giftenaftrek FIN Filantropie Siep Wijsenbeek Bedrijven Geefgedrag Belasting FBNed Stefan Tax

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close