Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Marlene Engelhorn (31) geeft 25 miljoen aan geërfd geld weg

Nieuws

18 januari 2024

De Duits-Oostenrijkse Marlene Engelhorn gaat 25 miljoen weggeven. Ze ontving in 2022 een grote erfenis en voelt zich daar ongemakkelijk bij. ‘Ik heb een fortuin geërfd zonder dat ik er iets voor heb hoeven doen, en de overheid heft er geen belasting over’ vertelt ze. Om een bestemming voor het geld te vinden worden vijftig mensen uitgekozen die een afspiegeling van de Oostenrijkse samenleving zijn.

Marlene Engelhorn tijdens een TED Talk in Wenen, 2022 (still uit video).
Marlene Engelhorn tijdens een TED Talk in Wenen, 2022 (still uit video). © TEDx Talks (YouTube)

door Marijn Thijs

Engelhorn is nazaat van Friedrich Engelhorn, oprichter van het Duitse chemieconcern BASF. De 31-jarige Marlene ontving miljoenen na het overlijden van haar grootmoeder, Traudl Engelhorn-Vechiatto, wiens vermogen volgens Forbes op 3,8 miljard euro lag.

In Oostenrijk is de erfbelasting in 2008 afgeschaft, dus Engelhorn mag al het geërfde geld houden. ‘Als politici hun werk niet doen en het geld herverdelen, dan moet ik dat zelf doen’, legt Engelhorn uit in een verklaring. ‘Veel mensen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen met een voltijdbaan en betalen belasting over het geld wat ze verdienen met werken. Ik zie dit als een mislukking van de politiek.’

Commissie

De manier waarop Engelhorn het geld herverdeelt is uniek. Een groep van tienduizend willekeurige Oostenrijkers ontving een uitnodiging om deel te nemen aan een discussiegroep die bepaalt waar het geld naartoe gaat. Ook kunnen geïnteresseerden zich online of telefonisch registreren. Uit de aanmeldingen wordt een groep van vijftig mensen gekozen ‘uit alle leeftijdsgroepen, federale staten, sociale klassen en achtergronden.’ Zij zullen tussen maart en juni aanschuiven bij sessies in Salzburg, waarbij ook academici en maatschappelijke organisaties aanwezig zijn. Deelnemers worden vergoed voor hun deelname en hun wil is onderaan de streep wet: Engelhorn zegt geen veto-recht te willen.

Engelhorn is al langer pleitbezorger van hogere belastingen voor rijken. Ze was in 2022 aanwezig in Davos om die boodschap te verkondigen en hield een TED-Talk over het belang van belastingen.

Toelichting door René Bekkers

Hoogleraar filantropie René Bekkers (VU Amsterdam) was te gast bij Nieuws en Co op NPO Radio 1 om het over de bijzondere gift van Engelhorn te hebben: ‘Dit is de eerste keer dat we zoiets meemaken.’ Luister het hele gesprek hier.

Bron: BBC
Meer over Goede Doelen René Bekkers Nalatenschappen Filantropie Erfenis Belasting Ongelijkheid Marlene Engelhorn Oostenrijk

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close