Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

World’s Youth for Climate Justice wint Youth Carnegie Peace Prize

Nieuws

14 december 2023

Internationale jongerenorganisatie World’s Youth for Climate Justice heeft de Youth Carnegie Peace Prize in ontvangst mogen nemen. Op 7 december won de organisatie de prijs voor haar strijd tegen klimaatverandering door middel van internationaal recht en voor het bepleiten van klimaatrechtvaardigheid. De uitreiking vond plaats in het Vredespaleis in Den Haag voor meer dan 120 studenten, diplomaten en vertegenwoordigers van internationale organisaties.

Leden van World's Youth for Climate Justice, in de Grote Rechtszaal in het Vredespaleis in Den Haag.
Leden van World's Youth for Climate Justice, in de Grote Rechtszaal in het Vredespaleis in Den Haag. © Youth Carnegie Peace Prize

door Redactie Vf

De Carnegie Stichting en de Youth Peace Initiative reiken elke twee jaar de Youth Carnegie Peace Prize uit om jonge personen of jongerenorganisaties in de schijnwerpers te zetten. Inzendingen voor de prijs komen van over de hele wereld en worden door een jury beoordeeld.

‘Deze jongerenbeweging is een heel goed voorbeeld hoe jongeren internationaal kunnen samenwerken en een verschil kunnen maken,’ verklaart de jury. ‘Dat de goed doordachte acties en strategieën van deze jongeren gebaseerd zijn op internationaal recht, blijkt uit hun publicaties zoals het ‘Youth Climate Justice Handbook’. Dit handboek presenteert juridische argumenten om partijen te helpen bij het indienen van standpunten bij het gerechtshof en om ervoor te zorgen dat er rekening wordt gehouden met de stem van jongeren tijdens de hoorzittingen.’

Marijn Vodegel en Quint van Velthoven in de Grote Rechtszaal van het Vredespaleis in Den Haag.

Correlatie tussen klimaatverandering en vrede 

Quint van Velthoven en Marijn Vodegel – beide communicatiecoördinatoren bij de beweging - namen de prijs namens World’s Youth for Climate Justice in ontvangst. In hun toespraak hadden ze het onder andere over de correlatie tussen klimaatverandering en vrede: ‘Gevolgen van klimaatverandering zijn onder andere een toename van extreme weersomstandigheden zoals orkanen, tornado's, hittegolven, overstromingen, bosbranden en droogte. Deze kunnen leiden tot voedselonzekerheid, vernietiging van land en bestaansmiddelen, en toename van ontheemding - factoren die conflicten bevorderen.’

World’s Youth for Climate Justice wordt voor de duur van twee jaar Youth Ambassador van de Carnegie Stichting – Vredespaleis als deel van de onderscheiding.

Een opname van de ceremonie, tijdens welke ook Piet Hein Donner (voorzitter Carnegie Stichting), Zaïre Krieger (spoken word artist) en Jan van Zanen (burgermeester Den Haag) spraken, is op YouTube terug te kijken.

Meer over Klimaat Vredespaleis Carnegie Stichting Marijn Vodegel Quint van Velthoven World's Youth for Climate Justice Youth Carnegie Peace Prize

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close