Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Harmienke Kloeze bespreekt beleggedrag goede doelen bij BNR

Podcast Nieuws

5 december 2023

Hoewel goede doelen in het beursjaar 2022 flinke bedragen zag verdampen, heeft dat geen gevolgen voor de financiële gezondheid van die organisaties. Dat besprak directeur-bestuurder Harmienke Kloeze van toezichthouder CBF bij BNR Nieuwsradio in de podcast ‘De top van Nederland’.

door Redactie Vf

Uit onderzoek van het Financieele Dagblad blijkt dat vorig jaar een slecht beursjaar was – ook voor non-profits. Als gevolg van de fluctuaties op de markt verloren goede doelen ongeveer 250 miljoen euro. Kloeze werd in het gesprek met financieel journalist Thomas van Zijl gevraagd naar waarom zij beleggen, wat de toezichthouder doet en of flaters op de beurs goede doelen in de problemen brengt.

‘Conservatief beleggen’ 

‘Goede doelen die beleggen zijn daar duidelijk in. Het is een klein aantal wat belegt en dat doen ze conservatief,’ vertelt Kloeze. ‘Waarom ze dat doen? Sommige goede doelen hebben geld wat ze niet op korte termijn hoeven in te zetten. Wanneer je dat geld langere tijd parkeert en er is sprake van inflatie of een hoge negatieve rente, betekent het dat het geld minder waard wordt. Goede doelen willen, en moeten van ons als toezichthouder, verantwoord omgaan met geld. Maar als je niks doet met het geld wat je is toevertrouwd, is dat misschien ook niet verantwoord.’

Kloeze erkent dat het beleggen van gelden voor goede doelen een dilemma met zich meebrengt. ‘Dat heb je in onze sector wel vaker. Je wil zorgen dat je zoveel mogelijk haalt uit je beleggingen en dat je bijvoorbeeld wat agressiever belegt, maar te grote risico’s kan je naar de samenleving toe niet uitleggen. Zij verwacht dan dat je het niet doet. Het is een afweging voor een goed doel.

Positief

Van Zijl vroeg Kloeze vervolgens naar de financiële gevolgen van het verdampte geld. Volgens de toezichthouder staan goede doelen er goed voor, ondanks de deuk die de sector door corona opliep en het groeiende aantal mensen dat geen geld overhoudt om te doneren. ‘Goede doelen staan er goed voor. Zij krijgen nog steeds de steun van de samenleving en dat stemt mij hoopvol,’ besluit ze.

Beluister het hele gesprek van Harmienke Kloeze, waar het ook gaat over het werk van CBF en de kosten van fondsenwerving: ‘Het is een illusie om te denken dat goede doelen geld binnenkrijgen zonder daarin te moeten investeren.’

Meer over CBF Toezicht Erkenning Erkend goed doel BNR Nieuwsradio Harmienke Kloeze Beleggen Thomas van Zijl

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close