Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Cultuurfonds schrapt Prins Bernhard uit organisatienaam

Nieuws

7 november 2023

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft besloten onder de naam het Cultuurfonds verder te gaan. Dat maakte de organisatie vandaag (7 november) bekend. Het besluit komt als reactie op het nieuws dat de naamgever van het fonds lid geweest is van de NSDAP, de nazipartij van Adolf Hitler.

door Redactie Vf

Het Cultuurfonds reageerde begin oktober geschrokken op het bewijs van Bernhard's NSDAP-lidmaatschap. Toen gaf de organisatie in een verklaring aan ‘op een rij te zetten wat dit nieuws voor ons als Cultuurfonds betekent.’ Er werd toen al over een naamswijziging gespeculeerd, maar tegen de NRC gaf het fonds destijds aan het ‘de komende periode intern te bespreken’.

‘Deze naam past bij wie we nú zijn en met de focus op onze inhoud,’ zegt Cultuurfonds-directeur Cathelijne Broers dinsdag tegen het AD. Volgens haar is het Cultuurfonds ‘het enige fonds in Nederland waaraan je over de volle breedte van cultuur en natuur geld kunt geven en bij kunt aanvragen.’ 

‘Het is daarom belangrijk dat iedereen zich in onze naam kan herkennen,’ aldus Broers tegen het AD.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds (tot 1999 het Prins Bernhardfonds, ook bekend als het Anjerfonds) werd in 1940 opgericht. De organisatie ondersteunt projecten op het gebied van cultuur en natuurbehoud en investeert elk jaar ruim 35 miljoen euro. Jaarlijks reikt het fonds de Zilveren Anjers uit aan mensen die een uitmuntende bijdrage leveren aan de Nederlandse cultuur.

Bron: AD
Meer over Cultuurfonds Rebranding Prins Bernhard Cultuurfonds Cathelijne Broers Naamswijziging NSDAP Prins Bernhard

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close