Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Bibliotheken gaan scholen helpen met verbeteren leesvaardigheid met overheidsgeld

Nieuws

31 oktober 2023

De overheid stelt de komende drie jaar in totaal 74 miljoen euro beschikbaar om plezier in lezen bij kinderen te vergroten en daarmee hun leesvaardigheid te verbeteren. Het geld is voornamelijk bestemd voor bibliotheken, die intensievere samenwerkingen kunnen opzetten met scholen en de kinderopvang.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Carsten Schlipf

door Marijn Thijs

Met het geld kunnen 1.800 kinderdagverblijven en scholen in het primair onderwijs, het vmbo en het praktijkonderwijs voor het eerst gaan samenwerken met de bibliotheek. Nog eens 6.000 kinderopvanglocaties en scholen kunnen hun bestaande samenwerking met de lokale bibliotheek uitbouwen, bijvoorbeeld door de introductie van leesconsulenten of door te helpen bij het opbouwen van de collectie. Scholen die dit het hardste nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze relatief veel leerlingen hebben met een risico op leerachterstanden, krijgen extra ondersteuning.

Stichting Lezen

De plannen zijn onderdeel van BoekStart en Bibilotheek op school – programma’s ontwikkeld door Stichting Lezen in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek. Stichting Lezen zal het door de overheid beschikbaar gestelde geld beheren en de resultaten monitoren.

'Vaak en veel lenen'

‘Door bibliotheken te laten samenwerken met scholen en kinderopvang zorgen we ervoor dat het nog gemakkelijker wordt voor kinderen om vaak en veel boeken te lenen. Daar ben ik erg blij mee,’ aldus Mariëlle Paul, demissionair minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Staatssecretaris Gunlay Uslu noemt bibliotheken ‘experts in lezen en leesplezier.’ ‘Als kinderen en jongeren echt opgaan in een verhaal, dan boeit het boek en willen ze het in één keer uitlezen – dat verbetert hun vaardigheden op het gebied van diep en kritisch lezen.

Meer over Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Subsidies Gunay Uslu Bibliotheek Koninklijke Bibliotheek Lezen Mariëlle Paul Stichting Lezen

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close