Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Nieuwe telmethode Kansfonds zorgt voor diverser beeld situatie dak- en thuislozen

Nieuws

10 oktober 2023

Een nieuwe manier om de hoeveelheid dak- en thuislozen te tellen (ETHOS) laat zien dat die groep diverser is dan vooraf werd gedacht. Bij de eerste keer dat de methode is gebruikt werden vooral meer dak- of thuisloze vrouwen en kinderen gevonden. Bijna een derde van de volwassenen is vrouw en bijna een kwart minderjarig.

door Redactie Vf

‘Het stereotype is een man van middelbare leeftijd die slaapt op een bankje of in een opvang,’ zegt Willem van Sermondt van het Kansfonds. ‘Dat beeld blijkt te eenzijdig. Naast de variatie in de kenmerken van personen, verschilt de leefsituatie. Het deel van de 1500 getelde dak- en thuislozen verblijft bij vrienden, familie of kennissen. Een andere aanzienlijke groep woont op alternatieve plekken, zoals een auto of een schuur. Het deel van de mensen dat op straat of in de opvang leeft, valt relatief gezien mee.’ 

ETHOS in Noord-Brabant

Voor de ETHOS-manier van tellen (European Typology of Homelessness and Housing Exclusion)hebben zo’n honderd organisaties tegelijkertijd thuis- en daklozen in kaart gebracht. Organisaties die dicht op dak- en thuislozen staan hebben deelgenomen zoals de daklozenopvang. Maar ook organisaties die niet direct betrokken zijn bij deze groep hebben hun medewerking verleend, zoals scholen en de NS. De telling op basis waarvan de eerste conclusies zijn getrokken vond op 16 mei plaats in Noordoost-Brabant (o.a. ’s-Hertogenbosch, Oss en Boekel).

De nieuwe manier van tellen geeft op gemeentelijk niveau meer inzicht. Voorheen bracht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) jaarlijks landelijke cijfers naar buiten op basis van cijfers over onder andere het aantal verstrekte uitkeringen en mensen in de daklozenopvang. Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (CU, VWS): ‘Deze manier van tellen helpt ons bij het behalen van ons doel: om in 2030 geen daklozen meer te hebben. Daarom zou het goed zijn om in alle gemeenten op deze manier te tellen.’

Ruim vijftig gemeenten

De ambitie van het Kansfonds en de Hogeschool Utrecht is om deze manier van tellen in heel Nederland toe te passen. Inmiddels hebben ruim vijftig andere gemeenten aangegeven dit ook te willen. Deze telronde zal aankomend voorjaar plaatsvinden.

Bron: FIN
Meer over Daklozen Kansfonds Maatschappij Willem van Sermondt Maarten van Ooijen ETHOS

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close