Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Begrenzing periodieke giftenaftrek teruggedraaid voor bedrijven

2 oktober 2023

Met het Belastingplan 2024 heeft het demissionair kabinet gehoor gegeven aan een oproep van koepelorganisaties Fondsen in Nederland (FIN) en Familiebedrijven Nederland (FBNed) om de begrenzing van de periodieke giftenaftrek voor bedrijven aan anbi’s terug te draaien.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Natee Meepian

door Redactie Vf

Vanaf 1 januari 2023 is de periodieke giftenaftrek beperkt tot 250.000 euro per jaar. Die maatregel had als onbedoeld effect dat er belasting moet worden betaald over grote schenkingen van familiebedrijven. Direct bij de invoering van de beperking van aftrekbaarheid zocht FIN uit wie dergelijke giften deed. Uit die inventarisatie bleek dat een aanzienlijk deel van de grote giften afkomstig is van familiebedrijven.

De fiscus beschouwt giften van ondernemende families die willen bijdragen aan de maatschappij als een verkapte winstuitdeling waarover inkomsten- en dividendbelasting moet worden betaald. De aftrekmogelijkheid compenseerde die belasting, maar door de beperking van de aftrek zijn deze schenkingen nu feitelijk belast, met als gevolg dat veel grote schenkingen niet doorgingen. Volgens FIN liep de schade voor maatschappelijke organisaties op tot ver boven de 150 miljoen euro.

Met een nieuwe maatregel wordt geregeld dat giften door een vennootschap niet langer worden aangemerkt als verkapte winstuitdeling. Daar staat tegenover dat giften aan anbi’s tot 100.000 euro niet langer aftrekbaar zijn van de winst van de vennootschap. Volgens FIN is dat geen belemmering voor bedrijven om een deel van de winst te gebruiken voor het maatschappelijk belang.

Meer over Giftenaftrek FIN Bedrijven Schenken FBNed Fondsen in Nederland

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close