Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

‘Giro555 gaat nog niet open voor Marokko’

Nieuws

11 september 2023

Er komt voorlopig nog geen landelijke hulpactie om geld op te halen voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko van afgelopen weekend. Dat schrijft de NOS op basis van uitspraken van Derk Segaar, hoofd internationale hulp van het Rode Kruis, in het Radio 1-programma Spraakmakers. Er zijn in de omgeving weinig van de samenwerkende organisaties verenigd in Giro555 actief. Wel is het mogelijk dat er nog een kleine actie wordt opgetuigd.

Vlag van Marokko.
Vlag van Marokko. © Shutterstock // Tatohra

door Redactie Vf

Naast het Rode Kruis zijn UNICEF en CARE Nederland actief in het getroffen gebied in Marokko. Die organisaties startten de afgelopen dagen zelf acties. Zo opende het Rode Kruis Giro 6868 om te kunnen ondersteunen bij de zoek- en reddingsoperaties en hulpgoederen zoals dekens, eten, tenten en drinkwater naar de getroffen gebieden te vervoeren. Zondag was daar al ruim zes ton op gestort, maandag was de tussenstand ruim 1,2 miljoen euro.

Marokkaans fonds en buitenlandse noodhulp

De aardbeving met een kracht van 6.8 op de Schaal van Richter richtte grote schade aan. Bijna 400.000 mensen werden door de beving getroffen, met ruim 2.500 dodelijke slachtoffers. Naar verwachting loopt dat getal de komende dagen verder op.

De Marokkaanse regering heeft een speciaal fonds opgezet om de bevolking te ondersteunen. Ook vanuit het buitenland wordt veel hulp aangeboden. Marokko accepteert hulp van Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook Nederland staat klaar om financieel bij te dragen.

Turkije en Syrië

Eerder dit jaar werd Giro555 wel geopend voor een landelijke actie voor de slachtoffers van een aardbeving in Turkije en Syrië. Toen werd ruim 123 miljoen opgehaald.

Bron: NOS
Meer over Noodhulp Giro555 Rode Kruis UNICEF Derk Segaar Marokko Aardbeving CARE Nederland Giro 6868

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close