Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Ook in Vlaanderen stijgen inkomsten uit nalatenschappen weer

Nieuws

5 september 2023

In Vlaanderen stijgen de inkomsten uit nalatenschappen weer. Dat blijkt uit de cijfers van de Vlaamse minister van Financiën, Matthias Diependaele (NV-A). In 2022 doneerden Vlamingen ongeveer 305 miljoen euro via hun testament.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie.

door Redactie Vf

Duolegaat afgeschaft

Er is de afgelopen jaren op het gebied van nalaten veel veranderd in Vlaanderen. In 2021 werd het duolegaat afgeschaft: een fiscale constructie waarbij een goed doel de erfbelasting voor vrienden of verre familieleden van de overledene betaalde. Door een goed doel bij de erfenis te betrekken, kon de erflater aan het goede doel schenken én meer geld overhouden voor naasten. 

Voor goede doelen was de afschaffing een beslissing met voor- en nadelen. Goede doelen zagen de inkomsten uit erfenissen dalen, maar de Vlaamse regering besloot ook de erfbelasting af te schaffen voor geld dat wordt nagelaten aan goede doelen. Daarnaast was het duolegaat administratief intensief voor non-profits.

Onder de streep krijgen goede doelen anno 2023 minder nalatenschappen, maar houden ze er meer aan over, schrijft VRT-NWS. Het geschonken bedrag ligt op het niveau van 2017 en 2018, toen het duolegaat nog wel bestond.

‘Puur voor het goede doel’ 

‘We zien dat mensen die nu iets willen geven aan goede doelen dat puur doen omdat ze het goede doel willen steunen. Vroeger zag je dat het geregeld uit fiscale overwegingen gedaan werd,’ aldus Bart van Opstal van notaris.be tegen de Vlaamse nieuwsdienst.

Pandemie

De piek in de opbrengst van nalatenschappen ligt in 2020, het jaar waarin door de coronapandemie meer mensen overlijden. Toen werd in Vlaanderen bijna 400 miljoen nagelaten.

Bron: VRT-NWS
Meer over Nalatenschap Nalatenschappen België Duolegaat Vlaanderen Matthias Diependaele

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close