Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Stichting Vluchteling ontvangt volledige charity fee Lowlands

Nieuws

22 augustus 2023

De opbrengst van de charity fee die festival Lowlands dit jaar voor het eerst introduceerde komt in zijn geheel ten goede aan Stichting Vluchteling. Dat heeft de organisatie van het festival dinsdag medegedeeld nadat Amnesty International en Oxfam Novib bekend maakten de schenking te weigeren. Het gaat volgens Villamedia om een bedrag van ruim 32.000 euro.

De ArmadiLLow-tent op Lowlands, 2023.
De ArmadiLLow-tent op Lowlands, 2023. © Fenna van Engelen

door Redactie Vf

Afkeurende reacties

Eind juni maakte concertorganisator MOJO bekend dat gasten die normaal gesproken gratis toegang zouden hebben tot het festival, nu een charity fee van tien euro dienden te betalen, met als doel om (meer) geld op te halen voor het goede doel. Hoewel een verplichte bijdrage voor het goede doel volgens de Lowlands-organisatie vaak gebruikelijk is op buitenlandse festivals, viel de beslissing niet bij iedereen in goede aarde. Vooral vanuit de journalistiek werd afkeurend op het plan gereageerd.

Journalistenvakbond NVJ sprak zich kort na de bekendmaking van het nieuws uit tegen het tientje. Volgens hen zit de verplichte charity fee het principe van vrije nieuwsgaring, zonder tegenprestatie, in de weg. Verschillende media, waaronder de NOS en het ANP, gaven aan geen verslag te doen van het festival. De organisatie van Lowlands hield voet bij stuk.

Amnesty en Oxfam weigeren donatie 

De drie goede doelen die aanwezig waren op het festival – Amnesty International, Oxfam Novib en Stichting Vluchteling – zouden de ontvangers worden van de charity fee. Amnesty en Oxfam lieten vrijdagochtend echter weten dat het vragen van geld aan journalisten om hun werk te doen wat hen betreft botst met persvrijheid en gelijkheid. 

Lowlands laat weten dat het tientje niet bedoeld is om persvrijheid of vrije nieuwsgaring te belemmeren. Ook volgend jaar zal het festival gasten die gratis toegang hebben tot het festivalterrein om een charity fee vragen.

Goede doelen op Lowlands

Op het festival vroeg Amnesty aandacht voor het demonstratierecht, bij de stand van Oxfam Novib konden bezoekers zich ‘theatraal laten verrassen’ en protestshirts drukken en Stichting Vluchteling baatte een schone badkamer uit om aandacht te vragen voor de situatie waar vluchtelingen zich in bevinden.

Meer over Oxfam Novib Amnesty International Journalistiek Stichting Vluchteling Festival Charity fee Lowlands NVJ

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close