Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Vrijwilligers Singapore maken familiefoto’s met terminaal zieke patiënten

Nieuws

20 juli 2023

Portrait from the Heart, een groep vrijwilligers met een achtergrond in fotografie in Singapore, helpt de wensen van patiënten en hun families in hun laatste levensfase te vervullen door familieportretten te maken. Dergelijke foto’s spelen een belangrijke rol, aangezien het families helpt herinneringen te maken en houden. De organisatie werkt daarvoor samen met Singaporese hospices, non-profit- en gezondheidsorganisaties.

Fotograaf Lawrence Loh (still uit video)
Fotograaf Lawrence Loh (still uit video) © Channel News Asia

door Redactie Vf

‘Een familieportret is iets wat velen van ons als vanzelfsprekend beschouwen. We denken dat we die altijd nog op een ander moment kunnen maken, zegt Lawrence Loh, de fotograaf die het initiatief tien jaar geleden opzette. Met de coronacrisis bleek dat die tijd lang niet iedereen gegeven is. Ook heeft niet iedereen de financiële middelen om een blijvende herinnering te maken in de vorm van een portret.

Channel News Asia sprak met de 28-jarige Charis Tan, een van de eerste fotografen die zich bij het team van Portrait from the Heart voegde. Toen haar grootvader, die veel in het ziekenhuis lag, nog één keer uit het ziekenhuis werd ontslagen, besefte Tan dat de laatste foto van haar volledige familie in 2015 was gemaakt. ‘Ik wilde er geen spijt van hebben dat ik geen familiefoto met hem en mijn familie had. We regelden er één en ongeveer een week later stierf hij. Ik ben erg dankbaar dat ik een (recente) foto samen met hem heb.’ 

Sommige patiënten moeten wennen aan het idee om foto’s te laten maken terwijl ze erg ziek zijn. ‘Na verloop van tijd denk ik dat mensen ontvankelijker zijn voor het maken van familieportretten,’ aldus Loh. ‘Zij zien het dan ook als deel van hun nalatenschap voor toekomstige generaties.’

Loh benadrukt ook dat het niet nodig is om professionele foto’s te laten maken. Hij moedigt iedereen daarom aan foto’s te maken als de gelegenheid zich voordoet, ‘zelfs als het slechts een snelle selfie is’.

--

Dit artikel stond eerder in de rubriek 'Filantropie over de Grens' in Vakblad fondsenwerving, jaargang 25, nummer 3, dat in juni 2023 verscheen.

Meer over Vf 25-3 Fotografie Lawrence Loh Portrait from the Heart Singapore

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close