Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

UNHCR: wereldwijd hoogste aantal vluchtelingen in zestig jaar

Nieuws

15 juni 2023

Het afgelopen jaar zijn 10,1 miljoen hun land ontvlucht als gevolg van oorlog of mensenrechtenschendingen. Niet eerder sloegen zo veel mensen op de vlucht, zegt UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (VN) in een nieuw onderzoeksrapport. Het aantal vluchtelingen werd in 2022 omhooggedreven door oorlogen in Oekraïne en Soedan.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // The Imaginary Stock

door Redactie Vf

Na de Russische inval in Oekraïne zijn ongeveer 5,7 miljoen mensen het land ontvlucht. De overige 4,4 miljoen mensen komen voornamelijk uit Afghanistan en Venezuela. 

De gestegen vluchtelingenstromen zorgen ook voor een verhoging van het totaalaantal ontheemde mensen: 108,4 miljoen. Daarvan komt de grootste groep nog altijd uit Syrië (6,5 miljoen in 2022), gevolgd door Oekraïne en Afghanistan (5,7 miljoen). Volgens UNHCR waren er aan het einde van vorig jaar 34,6 miljoen vluchtelingen.

Zorgen

UNHCR spreekt haar zorgen uit over de toekomst. Nieuwe en bestaande conflicten zullen mensen blijven dwingen hun huizen te verlaten, schijft de vluchtelingenorganisatie in het rapport. Zij noemen daarbij specifiek Somalië – waar oorlog en natuurgeweld voor problemen zorgen; Soedan, waar nu 3,5 miljoen binnenlandse ontheemden zijn; Myanmar, waar het aantal ontheemden met bijna 1,5 miljoen steeg sinds het einde van 2022, en de Democratische Republiek Congo, waar het aantal binnenlands ontheemden nu 6,2 miljoen is.

‘De cijfers laten ons zieen dat mensen veel te snel een conflict aangaan en veel te traag zijn in het vinden van oplossingen. Het gevolg is verwoesting, ontheemding en angst voor de miljoenen mensen die met geweld uit hun huizen zijn gedreven,’ aldus Filippo Grandi, High Commissioner for Refugees bij de VN.

Global Trends: Forced Displacement

Bekijk het volledige rapport via deze link.

Bron: UNHCR
Meer over Vluchtelingen Verenigde Naties Syrië Oekraïne Onderzoeksrapport Filippo Grandi UNHCR

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close