Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

'Confronterende' foto vanuit Marioepol wint World Press Photo

Nieuws

20 april 2023

World Press Photo heeft de winnaars van de foto's van het jaar bekend gemaakt. Winnaar van de foto van het jaar werd Evgeniy Maloletka, voor zijn ‘confronterende’ foto van de belegering van de Oekraïense stad Marioepol. ‘Met deze foto weet Maloletka het menselijk leed als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne in één aangrijpend beeld te vangen,’ aldus de jury.

World Press Photo of the Year 2023, gemaakt in Marioepol (Oekraïne)
World Press Photo of the Year 2023, gemaakt in Marioepol (Oekraïne) © Evgeniy Maloletka / World Press Photo

door Redactie Vf

Op de winnende foto wordt een zwangere vrouw op een brancard uit een door een luchtaanval geraakt ziekenhuis gedragen. Zowel de baby als de moeder overleefden de aanval niet.

Winnaars uit Denemarken, Egypte en Armenië

De andere drie prijswinnaars waren de Deense fotograaf Mads Nissen voor zijn fotoserie over het leven van de Afghaanse bevolking onder het bewind van de Taliban (Story of the Year); Mohamed Mahdy, een Egyptische visual storyteller die samen met de buurtbewoners van Al Max in Alexandrië samenwerkt om de herinnering van hun snel verdwijnende vissersdorp te behouden (Open Format Award); en de Armeense fotojournalist Anush Babajanyan, voor haar foto’s die zowel de impact van het einde van de Sovjet-Unie op het waterbeheer in Centraal-Azië, als de krachtige geest van de mens om zich aan te passen aan een nieuwe realiteit laat zien (Long-Term Project Award).

Juryvoorzitter Brent Lewis (New York Times, Diversify Photo): ‘Onze vier winnaars vertegenwoordigen de beste foto’s en verhalen van de belangrijkste en meest urgente onderwerpen die in 2022 spelen. Ze helpen ook bij het voorzetten van de traditie om te laten zien wat mogelijk is met fotografie en hoe het ons helpt de universaliteit van de menselijke natuur te zien.’

Expositie

De winnaars van de awards werden geselecteerd uit meer dan 60.000 inzendingen uit 127 landen. Die inzendingen zijn door verschillende regionale jury’s gekozen. Daar kwamen 24 regionale winnaars uit die aanspraak maakten op de internationale prijzen. Die fotografen worden uitgenodigd voor een programma in Amsterdam van 9 tot 13 mei. De winnende foto’s zijn dan ook te zien in De Nieuwe Kerk.

Meer over Afghanistan World Press Photo Oekraïne Anush Babajanyan Armenië Awards Egypte Evgeniy Moleletka Mads Nissen Marioepol Mohamed Mahdy

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close