Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Stichting Hulptroepen Alliantie dagvaardt Van Lienden en zakenpartners

Nieuws

17 april 2023

Het nieuwe bestuur van Stichting Hulptroepen Alliance gaat de oude bestuurders – Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel - binnenkort dagvaarden. Het gaat om een terugvordering van 21 miljoen euro, het bedrag dat Van Lienden en zijn zakenpartners volgens onderzoek van het nieuwe bestuur zouden hebben verdiend aan de verkoop van mondkapjes tijdens de coronacrisis. Doel is om dat geld te doneren aan goede doelen in de zorg en de stichting op te doeken.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © Shutterstock // Maridav

door Redactie Vf

Het bestuur leverde ten tijde van de coronacrisis veertig miljoen mondkapjes aan het ministerie van Volksgezondheid. Hoewel zij zeiden dat zij dat om niet deden, bleken ze er miljoenen euro’s mee hebben verdiend.

Van Lienden en zijn compagnons werden in mei 2022 geschorst als bestuurders van Stichting Hulptroepen Alliantie. Een aantal maanden later werden Van Lienden en Damme ontslagen als bestuurders. Zij kregen ook een bestuursverbod. Van Gestel was daarvoor zelf opgestapt.

Het nieuwe bestuur gaat ook zo’n 350.000 euro aan advocaatkosten terugvorderen bij het voormalig bestuur. Die werden na de onthullingen in rekening gebracht bij de stichting, terwijl het geld voor privébelangen werd gebruikt. 

Stichting Hulptroepen Alliantie stopt

De mondkapjesstichting zal in de toekomst worden ontbonden, heeft het nieuwe bestuur aangegeven. De 21 miljoen euro zullen worden gedoneerd aan goede doelen in de zorg.

Meer over Coronavirus Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Rechtszaak Mondkapjes Sywert van Lienden Bernd Damme Stichting Hulptroepen Alliantie Camille van Gastel

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close