Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Rode Kruis opent Giro 5125 om capaciteit voedselhulp te verdubbelen

Nieuws

3 april 2023

Het Rode Kruis gaat om Nederlanders die onvoldoende geld hebben om zichzelf van voedsel te voorzien extra helpen. De hulporganisatie zet in op een verdubbeling van de voedselhulpcapaciteit. Giro 5125 is vanaf vandaag (3 april) geopend om dit doel te bereiken.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // New Africa

door Redactie Vf

Sinds begin dit jaar helpt het Rode Kruis in samenwerking met lokale partners gemiddeld zesduizend huishoudens per maand met een wekelijkse boodschappenkaart ter waarde van 17,50 euro. In totaal staan er dan nog minimaal 2300 mensen op de wachtlijst voor zo’n kaart. De voedselhulp bereikte vorig jaar 20.000 mensen, dit jaar mikt de hulporganisatie op 40.000 bereikte mensen. Daar is ongeveer acht miljoen euro voor nodig.

Maaltijden overslaan

‘Het is een zorgwekkende ontwikkeling dat steeds meer mensen in Nederland niet genoeg geld overhouden om voldoende gezond en gevarieerd voedsel te kopen. Ze eten te weinig of slaan maaltijden over,’ zegt waarnemend Directeur Nationale Hulp en Verenigingsmanagement, Heleen van den Berg. ‘Dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Te weinig of niet eten tast immers je gezondheid aan.’ 

Levenskostencrisis

Door de levenskostencrisis, veroorzaakt door o.a. de hoge inflatie, zien steeds meer huishoudens voedsel als sluitpost van de huishoudbegroting. Vorige week maakte het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekend dat zij geld vrijmaakt om, samen met het Rode Kruis en het Jeugd Educatiefonds een programma rond schoolmaaltijden te financieren. Dit programma loopt naast de reguliere hulp.

Het geld wat via Giro 5125 op het rekeningnummer ophaalt wordt besteed aan hulp aan ouderen, ongedocumenteerde mensen, alleenstaande ouders en mensen die net te veel verdienen om in aanmerking te komen voor reguliere hulpverlening.

Meer over Rode Kruis Voedsel Hulpverlening Giro 5125 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Voedselhulp Heleen van den Berg

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close