Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Tussenrapportage Giro555 voor Oekraïne: 183 miljoen opgehaald, meer dan helft besteed

7 maart 2023

Een jaar na de start van de Oekraïne-actie van Giro555 blijven de donaties nog altijd binnenkomen. Iets meer dan de helft van het opgehaalde geld – bijna 183,5 miljoen euro – is ondertussen besteed. Daarmee hebben de samenwerkende hulporganisaties 2,8 miljoen mensen geholpen.

Opbrengst en behaalde resultaten van de Oekraïne-actie van Giro555 (getallen van 30 november 2022).
Opbrengst en behaalde resultaten van de Oekraïne-actie van Giro555 (getallen van 30 november 2022).

door Redactie Vf

De noden zijn nog altijd enorm hoog in het door oorlog geschokte land in Oost-Europa. Talloze huizen, ziekenhuizen, scholen, waterinstallaties en elektriciteitscentrales zijn verwoest en miljoenen mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp. Daarnaast heeft de oorlog in Oekraïne de grootste vluchtelingencrisis van deze eeuw op het Europese continent op gang gebracht.

Tussenrapportage

Vorige week publiceerde Giro555 een tussenrapportage waarin zij uitleggen waar het opgehaalde geld precies aan besteed is. Uit die rapportage blijkt dat ruim 35 miljoen euro is besteed aan levensonderhoud van Oekraïners, ruim vijftien miljoen naar voedsel en bijna tien miljoen euro aan onderdak. Bijna driekwart van het opgehaalde geld werd ingezet in Oekraïne zelf: tijdelijk onderdak, voedsel- en hygiënepakketten, schoon drinkwater, financiële bijdragen en medische-, psychosociale- en traumazorg.

‘Mensen zaten maandenlang zonder verwarming, stromend water en licht,’ vertelt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, die vorige maand nog in Oekraïne was. ‘Ik ben bij verschillende ouderen thuis geweest en heb gezien dat de kachels die wij hen gaven dankbaar stonden te branden. In de ontreddering van de bombardementen, in de angst voor de oorlog en het verdriet om het verlies van een rustige, veilige oude dag, zijn de hulpgoederen essentieel geweest om mensen warmte en een klein beetje vertrouwen in de medemens terug te geven.’

Giro555

Doneren aan de hulpactie in Oekraïne kan nog altijd. Op dit moment is Giro555 ook geopend voor de actie Help Slachtoffers Aardbeving, de hulpoperatie die is opgetuigd als gevolg van het natuurgeweld in Turkije en Syrië.

Bron: Giro555
Meer over Noodhulp Giro555 Oekraïne Oorlog Humanitaire hulp

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close