Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Turkije en Syrië: ruim 28 miljoen euro binnen op Giro555, vandaag landelijke actiedag

Nieuws

14 februari 2023

Een kleine week na het openen van Giro555 hebben de samenwerkende hulporganisaties ruim 28 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers van de aardbeving die in Turkije en Syrië de levens van tienduizenden mensen kostte. Vandaag (woensdag 15 februari) houden publieke en commerciële zenders gezamenlijk een actiedag om dat bedrag verder omhoog te stuwen.

De ravage in het aardbevingsgebied is enorm.
De ravage in het aardbevingsgebied is enorm. © Kerk in Actie / Giro555

door Marijn Thijs

Noodhulp

Door de aardbevingen – de eerste 7.8 op de Schaal van Richter, daarna naschokken met een kracht van ruim boven de vijf - zijn er enorm veel gebouwen verwoest. Kort na het natuurgeweld kwam de noodhulp op gang. Hulpverleners wisten nog mensen van onder het puin te redden en deelden dekens, voedsel, drinkwater en tenten uit in het winterse gebied. Op 7 februari werd Giro555 opengesteld voor de slachtoffers van de aardbeving.

Turkije

Michiel Servaes (Oxfam Novib) is vanuit de samenwerkende hulporganisaties actievoorzitter en reisde af naar het rampgebied in Turkije. Hij zag daar vele ingestorte en onbewoonbare huizen op de weg van Adana naar Gaziantep. ‘In de stad worden duizenden mensen opgevangen die niet meer naar hun huis kunnen of durven. Maar gelukkig is hulp hier ondertussen goed op gang gekomen.’

Volgens Servaes is de samenwerking tussen de hulporganisaties goed te zien. Onder andere het Rode Kruis en Oxfam Novib verzamelen, sorteren en vervoeren spullen naar de gemeenschappen en dorpen rond Gaziantep. Dat was ook te zien in de hard getroffen provincie Hatay. 

Save the Children deelt warme maaltijden uit in Hatay (C) Save the Children / Giro555

Syrië

Niet alleen in Turkije is de noodhulp op gang gekomen. Ook in Syrië, een land wat door oorlog al sinds 2011 in crisis is, heeft de aardbeving veel verwoest. Daar zijn onder andere Kerk in Actie en World Vision actief. ‘De aardbeving heeft datgene vernietigd wat nog overeind stond,’ zegt hulpverlener Ahlam Alrasheed (World Vision) vanuit één van de zwaarst getroffen gebieden in het land. ‘De noden zijn ernstig. Ook omdat het winter is en dus heel erg koud. Hulporganisaties staan klaar met hun support. Sommigen zorgen voor onderdak, anderen voor eten en hulpgoederen, zoals matrassen, dekens en medicijnen. De ziekenhuizen draaien overuren; die hebben dringen medische hulpmiddelen nodig.’

‘Er is nog veel paniek onder de mensen,’ vervolgt Alrasheed. ‘Ze zijn bang geworden door deze plotselinge, onverwachte ramp. Maar mensen helpen elkaar. Iedereen staat schouder aan schouder.’

De verwoesting in het getroffen gebied is groot (C) World Vision / Giro555

Actiedag 15 februari

Om meer geld op te halen organiseert Giro555 in samenwerking met de publieke en commerciële omroepen een actiedag voor de noodhulp. De hele dag worden vanuit Beeld & Geluid in Hilversum live tv- en radioprogramma’s gemaakt en zit er een belpanel van BN’ers klaar om donaties aan te nemen.

Servaes: ‘De meeste mensen slapen nog buiten en hebben dus snel onderdak, sanitair, zorg en uiteindelijk ook weer perspectief nodig. Hulporganisaties bereiden zich daarom voor op een enorme operatie. We moeten echt alles op alles blijven zetten om al deze mensen te helpen.

Bron: Giro555
Meer over Noodhulp Oxfam Novib Giro555 Samenwerkende hulporganisaties Syrië Michiel Servaes Aardbeving Turkije Ahlam Alrasheed Kerk in Actie World Vision

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close