Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Giro 7244 van Rode Kruis open na aardbeving Turkije en Syrië: al 1,2 miljoen opgehaald

Nieuws

7 februari 2023

Het Rode Kruis heeft na de verwoestende aardbeving die Turkije en Syrië heeft getroffen Giro 7244 (NL19 INGB 0000 0072 44) geopend voor humanitaire noodhulp. Door de ramp zijn in het hele getroffen gebied gebouwen ingestort en zijn duizenden mensen om het leven gekomen. Dinsdagochtend was er al 1,2 miljoen euro aan het Rode Kruis gedoneerd.

Een hulpverlener van het Rode Kruis na de aardbeving die Turkije en Syrië trof op 6 februari 2023.
Een hulpverlener van het Rode Kruis na de aardbeving die Turkije en Syrië trof op 6 februari 2023. © Rode Kruis

door Redactie Vf

De aardbeving had een kracht van 7.8 op de schaal van Richter en werd ook in Israël, Libanon en Cyprus gevoeld. Door de vertegenwoordiging van het Rode Kruis in het gebied konden hulpverleners snel aan de slag. Zij helpen met het bevrijden van slachtoffers die onder het puin van de ingestorte gebouwen terecht zijn gekomen, verlenen eerste hulp en delen dekens, voedsel en tenten uit in het gebied – waar het ook nog eens heel koud is. Het weer maakt het coördineren van de hulp lastiger: er ligt veel sneeuw en er zijn zware stormen, aldus het Rode Kruis. Ook zijn er in het gebied nog altijd naschokken van ruim boven de vijf op de Schaal van Richter.

Vanuit alle delen van de wereld zijn reddingswerkers en hulpgoederen onderweg. Onder hen is ook het Nederlandse reddingsteam USAR (Urban Search and Rescue) bestaande uit 65 mensen en acht reddingshonden. Ook hebben zij allerlei materieel bij zich, waaronder gereedschap om door gewapend beton te boren en materiaal om van grote hoogte te kunnen afdalen, schrijft de Volkskrant in haar liveblog. USAR is een gespecialiseerd en multidisciplinair team dat wordt ingezet bij rampen of ongevallen waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn. Nederland is een van de weinige landen ter wereld dat een dergelijk team kan inzetten bij grote rampen.

Meer over Noodhulp Rode Kruis Giro 7244 Syrië Humanitaire hulp Aardbeving Turkije USAR

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close