Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Gemeente Amsterdam wil meertaligheid op scholen stimuleren

Nieuws

31 januari 2023

De gemeente Amsterdam gaat een taalvriendelijk beleid invoeren op scholen in de stad. Dat heeft de gemeenteraad vorige week met meerderheid van stemmen genomen. Met het besluit kunnen scholen het kinderen niet langer verbieden om hun thuistaal te spreken op school. Dat zou helpen met onderwijsachterstanden terug te dringen, leerlingen meer zelfvertrouwen te geven en ouders in staat stellen hun kinderen bij te staan, schrijft Het Parool.

door Redactie Vf

Op dit moment zijn er in het land ruim vijfentwintig zogenaamde Taalvriendelijke Scholen, waar wordt gewerkt met een meertalige aanpak. Op die scholen wordt duidelijk dat het Nederlands van de kinderen, hoewel ze zich ook in hun thuistaal uitdrukken, niet achteruitgaat. Het onderwijs blijft namelijk in het Nederlands.

Door de verbanden te leggen tussen de Nederlandse taal en thuistaal begrijpen meertalige leerlingen het Nederlands sneller en kunnen zij ook makkelijker met hun ouders leren. Daarnaast is het voor meertalige kinderen prettig om zich in verschillende talen uit te mogen drukken.

Met het nieuwe beleid zet de gemeente Amsterdam een stap zodat leerlingen met een migratieachtergrond niet worden beperkt bij het spreken van hun moedertaal. Alle kinderen hebben een gelijk recht op onderwijs dat hun culturele identiteit respecteert, volgens het Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

Meer over Onderwijs Amsterdam Multiculturele samenleving Taal

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close