Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Rode Kruis merkt groeiende voedselnood en angst om hulp te vragen

Nieuws

18 januari 2023

De stijgende inflatie en vaste lasten zorgen ervoor dat steeds meer Nederlanders niet genoeg geld hebben om voldoende eten te kopen. Dat schrijft het Rode Kruis op basis van eigen onderzoek onder een representatieve groep van ruim duizend mensen. Daarbij blijkt de drempel om hulp te vragen hoog te liggen: ruim één op de vier respondenten geeft aan dat zij bekenden of overheidsinstanties niet om ondersteuning zouden vragen.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // New Africa

door Redactie Vf

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders uit alle lagen van de bevolking weleens twijfelen of ze genoeg geld hebben voor eten. Mensen die minder werken zijn vaker bezorgd, maar toch zegt één op de vijf fulltime werkenden zich zorgen te maken over voedselnood. 27 procent van de ondervraagden kent mensen in hun directe omgeving om wie ze zich zorgen maken. 

Om hulp vragen wordt moeilijk gevonden

Ongeveer een kwart van de respondenten aan het onderzoek van het Rode Kruis geeft aan dat, zouden zij in voedselnood zitten, niet makkelijk voor steun zouden aankloppen bij bekenden of de overheid. Vooral de drempel om hulp te vragen aan een overheidsinstantie is hoog: 44 procent van de respondenten zou dat niet doen.

De redenen waarom zij zich daar niet prettig bij voelen verschillen. Een grote groep van deze mensen vindt dat ze zelf hun eigen problemen dienen op te lossen. Ook willen zij niet afhankelijk zijn, of schamen ze zich voor hun situatie. Verder willen mensen niet te boek staan als iemand die hulp nodig heeft.

Echter, wanneer men om hulp vraagt, is de kans volgens het onderzoek groot dat de vraag positief beantwoord wordt. 89 procent van de respondenten geeft aan te willen helpen wanneer ze een vraag om hulp uit hun persoonlijke omgeving krijgen. 

'Eten schiet erbij in'

Het Rode Kruis krijgt steeds meer signalen van mensen die in voedselnood zitten, zegt Heleen van den Berg, Hoofd Nationale Hulp Nederland. ‘Het gaat ook om mensen die het vorig jaar eigenlijk nog prima deden, mensen die het nu net niet meer lukt om de eindjes aan elkaar te knopen.’ Het afgelopen jaar is het leven flink duurder geworden: de inflatie en stijgende vaste lasten zijn daarvoor belangrijke oorzaken, maar ook de gevolgen van de coronacrisis spelen volgens het Rode Kruis een rol. ‘Dan schiet eten erbij in.’

Het Rode Kruis heeft Giro 5125 beschikbaar gesteld ten behoeve van voedselhulp. Het geld wat op dat rekeningnummer gedoneerd wordt, zal worden besteed aan boodschappenkarren en ontbijttassen.

Meer over Rode Kruis Voedsel Hulpverlening Armoede Giro 5125 Voedselhulp Inflatie Leefkosten Heleen van den Berg

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close