Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Scheepvaartmuseum wint Museumprijs 2022 van VriendenLoterij

Nieuws

5 december 2022

Het Scheepvaartmuseum is dit jaar de winnaar geworden van de VriendenLoterij Museumprijs 2022. Het thema van de jaarlijkse verkiezing was ‘Beste buur’. Het Amsterdamse museum kreeg veertig procent van de publieksstemmen en troefde daarmee de andere genomineerden – het Centraal Museum uit Utrecht (32 procent) en Stadsmuseum Harderwijk (28 procent) – af. Het Scheepvaartmuseum wint 100.000 euro om haar museumdroom te realiseren.

Het Scheepvaartmuseum won de Museumprijs 2022 van de VriendenLoterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Het Scheepvaartmuseum won de Museumprijs 2022 van de VriendenLoterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds. © Scheepvaartmuseum.nl

door Redactie Vf

De Museumprijs is de grootste publieksprijs voor musea in Nederland die ieder jaar wordt uitgereikt aan een Nederlands museum dat binnen een bepaald thema uitblinkt. Initiatiefnemers zijn het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterij, maar ook de Museumvereniging helpt mee. Dit jaar had ook AVROTROS zich verbonden aan de prijs. Tot de eerdere winnaars van de Museumprijs behoren onder andere Kasteel Hoensbroek (2021), Naturalis (2020) en Stedelijk Museum Schiedam (2019).

Thuishaven

Door de overwinning krijgt het museum dus een steuntje in de rug om haar museumdroom te realiseren. Het Scheepvaartmuseum spendeert de geldprijs aan haar meerjarige programmalijn Thuishaven, gericht op de buurt. Het museum richt haar blik zowel op het museum als het water eromheen. Ze wil in het museum bijles gaan faciliteren en met buurtgenoten eten op het Open Plein, maar het programma zal ook daarbuiten, op het water, plaatsvinden.

'Plek van de buurt'

Bij het Scheepvaartmuseum is met grote trots gereageerd op de prijs. ‘Wat een eer en wat een prachtige waardering voor ons museum. We bedanken iedereen die op ons gestemd heeft en ook al onze buren, vrienden en gewaardeerde partners die ons hebben geholpen om de campagne zichtbaar te maken,’ schrijft het museum op haar site.

Directeur Michael Huijser voegt daaraan toe: ‘Het winnen van dit geldbedrag is niet alleen een kroon op ons werk van afgelopen jaren, het is ook het startpunt voor het verwezenlijken van onze droom. We willen met dit bedrag Het Scheepvaartmuseum nog meer een plek van de buurt maken. Een echte Thuishaven waar een divers publiek zich dagelijks thuis kan voelen.’

Meer over Museum VriendenLoterij Prins Bernhard Cultuurfonds Museumvereniging AVROTROS Michael Huijser Museumprijs Museumprijs 2022 Scheepvaartmuseum Thuishaven

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close