Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Amnesty International: ‘Demonstratierecht te vaak beperkt’

Nieuws

15 november 2022

In Nederland worden te vaak demonstraties onnodig ingeperkt onder het mom van de openbare orde. Dat vindt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. De non-profit roept overheid en gemeenten op het demonstratierecht beter te beschermen en publiceert het rapport ‘Demonstratierecht onder druk’.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Pictrider

door Redactie Vf

Demonstreren is populair, zeker de afgelopen jaren. Nederlanders uiten steeds vaker hun ongenoegen door middel van (grootschalige) bijeenkomsten. Uit het rapport van Amnesty International blijkt dat overheden tekortschieten in het waarborgen van demonstratierecht: ze zien demonstraties te vaak als een potentieel risico voor de openbare orde. En dat terwijl demonstratierecht een van de fundamenten van de democratische rechtstaat is, betoogt de mensenrechtenorganisatie. ‘Lokale overheden zouden demonstraties juist moeten faciliteren en ze beschermen tegen bedreiging en geweld door anderen. Dat geldt ook voor demonstraties die aanstoot of enige overlast geven,’ schrijft Amnesty International.

‘Als je kijkt naar de maatschappelijke spanningen rondom grote vraagstukken als klimaat, wonen, asiel, stikstof, racisme en discriminatie, is het juist nú van groot belang te zorgen dat iedereen die vreedzaam wil demonstreren altijd ruim baan krijgt, ongeacht de inhoud van het protest,’ zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland. ‘Demonstreren is geen gunst, maar een recht.’

Maatschappelijke verandering

Uit het rapport van Amnesty blijkt ook dat een meerderheid van de Nederlanders vindt dat demonstraties nodig zijn voor maatschappelijke verandering. In het verleden leidden demonstraties in Nederland onder andere tot kiesrecht voor vrouwen, het homohuwelijk en fietspaden.

Daarnaast vindt zeven op de tien mensen dat iedereen vrij moet zijn om ergens tegen of voor de demonstreren. 

Het volledige rapport van Amnesty is hier te lezen.

Meer over Amnesty International Overheid Mensenrechten Democratie Gemeente Demonstratie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close