Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Commissie Normstelling start consultatie voor normenset donatieplatforms

Nieuws

1 november 2022

De Commissie Normstelling introduceert een nieuwe categorie normen speciaal afgestemd op donatieplatforms die, naar het oordeel van de Commissie, een kwaliteitsstandaard zet om het geefvertrouwen te borgen. De Commissie, bestaande uit leden uit de kring van het gevers-, sector- en donateursbelang en een aantal experts, houdt een consultatie over deze nieuwe normenset. De consultatie loopt tot 28 november 2022.

Cover van de conceptversie van de Normen voor Donatieplatforms.
Cover van de conceptversie van de Normen voor Donatieplatforms. © Commissie Normstelling

door Redactie Vf

Commissie Normstelling kijkt naar donatieplatforms

Het vaststellen van de normen van de Erkenningsregeling voor goede doelen gebeurt door een onafhankelijke Commissie Normstelling. Daarin worden alle relevante belangen en expertises vertegenwoordigd. Toezichthouder CBF bekleedt een advieszetel (zonder stemrecht) in de Commissie Normstelling om de afstemming tussen normstelling en toezicht te garanderen.

Omdat de filantropie volop in ontwikkeling is ontstaan er nieuwe manieren van goeddoen. Daarom wil de Commissie Normstelling het bereik van haar Erkenningsregeling verbreden Naast de ‘klassieke’ goede doelen is daarom onderzocht of ook andere doelgroepen een plaats kunnen krijgen in de zelfregulering. Donatieplatforms zijn de eerste van die doelgroepen.

Onder de term donatieplatform vallen in de definitie van de Commissie Normstelling zelfstandige organisaties die een donatieplatform exploiteren. Goededoelenorganisaties die onder eigen vlag een donatieplatform faciliteren vallen buiten de definitie.

Consultatie geopend

De Stuurgroep Erkenningsregeling heeft de Commissie Normstelling verzocht om te onderzoeken of een normenset voor donatieplatforms kan worden ontwikkeld. De Commissie Normstelling heeft daarvoor advies ingewonnen van twee experts uit het werkveld: Claire van Teunenbroek (Vrije Universiteit Amsterdam) en Gijsbert Koren (We are Stewards) en zijn een viertal donatieplaforms als klankbord betrokken. Gedurende de maand november kunnen mensen reageren tijdens een consultatie over de nieuwe normenset.

In december 2022 zal de Commissie Normstelling de binnengekomen reacties zorgvuldig bekijken en daarna besluiten wat wel en wat niet wordt doorgevoerd. De nieuwe normen voor donatieplatforms zullen daarna door de Commissie Normstelling worden vastgesteld en gepubliceerd.

De consultatiedocumenten zijn te vinden op de website van de Commissie Normstelling. Hierin staat een uitgebreidere toelichting. Reageren op de consultatie kan door een mail te sturen aan consultatie@commissienormstelling.nl.

Meer over CBF Erkenning Donatieplatforms Commissie Normstelling Consultatie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close