Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Goede doelen ontvangen energietoeslag van mensen die compensatie niet nodig hebben

Nieuws

31 oktober 2022

Mensen die de energietoeslag van twee keer 190 euro niet nodig hebben kiezen er regelmatig voor om het bedrag te schenken aan een goed doel. Dat merken verschillende goede doelen die zich bezighouden met bijvoorbeeld armoedebestrijding en voedselhulp. Ook een aantal energieleveranciers die de compensatie uitbetalen informeren klanten over de mogelijkheden tot donatie.

door Redactie Vf

Voedselbanken Nederland behoort tot de organisaties die een influx aan donaties ziet als gevolg van de extra schenking die bedoeld is om mensen te helpen de energierekening te betalen. ‘Iedere donatie is echt meer dan ooit welkom,’ aldus Leo Wijnbelt van Voedselbanken Nederland tegen RTL Nieuws.

Door de hogere kosten van energie en de inflatie zijn steeds meer mensen afhankelijk van de voedselhulp. ‘Ik denk dat veel mensen nu over het doneren van hun energiecompensatie aan het nadenken zijn. Voor veel mensen is de Voedselbank een logisch doel omdat we de allerarmsten helpen.’

Winterfonds 

Het Kansfonds is een andere organisatie die wel raad weet met de energietoeslag. Zij startten een speciaal winterfonds waaraan mensen het compensatiebedrag kunnen doneren. ‘Je merkt dat deze actie echt aansluit bij de behoefte van mensen,’ zegt Regina Engels van het Kansfonds tegen de NOS.

Het Kansfonds stelt het extra geld direct beschikbaar. ‘Er is gekozen voor organisaties waarvan Kansfonds weet dat het geld direct goed terechtkomt. De eerste drie ton is al verdeeld. Dat zijn donaties aangevuld met geld dat wij zelf beschikbaar stellen,’ vervolgt Engels.

Gestuurd door de energieleveranciers

Sommige energieleveranciers denken zelf ook mee met de mensen die het compensatiebedrag niet nodig hebben. Zo heeft Vandebron haar klanten geïnformeerd en aangemoedigd om het geldbedrag te doneren aan een goed doel (zij noemen de Voedselbank, Kansfonds en het Armoedefonds als opties). Vattenfall noemt aan zijn klanten de mogelijkheid het geld te doneren aan de Energiebank; een organisatie die mensen helpt om structureel de energiekosten te verlagen door te kijken waar zij hun huis kunnen isoleren.

 

Meer over Overheid Kansfonds Voedselbanken Nederland Armoedefonds Inflatie Energie Energiecrisis Compensatie Energiebank Energiekosten Vandebron Vattenfall

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close