Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Zweedse fondsenwervingsvereniging maakt richtlijn voor ethisch gebruik foto’s kinderen

Nieuws

19 oktober 2022

Giva Sverige, een Zweedse fondsenwervende vereniging, heeft nieuwe richtlijnen ontwikkeld over het ethische gebruik van afbeeldingen van kinderen als deel van de fondsenwervende uitingen. Zij ontwikkelden de richtlijnen met de Zweedse takken van War Child en SOS Kinderdorpen en spraken met een aantal op kinderen gerichte nonprofits zoals Clowns without Borders, Plan International Zweden en Save the Children. Wat kan wel, en wat kan niet meer anno 2022?

door Marijn Thijs

Er werd onder andere gevraagd of er rekening gehouden wordt met de rechten van kinderen in fondsenwervende uitingen en de verantwoordelijkheden die de sector op dat gebied heeft. Dergelijke discussies worden ook gevoerd in relatie tot de beeldvorming van de ‘witte redder’ in bijvoorbeeld ontwikkelingshulpcampagnes.

Lijst van problematische afbeeldingen

In de richtlijn staat onder andere een lijst met afbeeldingssoorten die als bijzonder problematisch worden gezien en daarom vermeden moeten worden. Het gaat dan voornamelijk om beelden van naakte, overleden of hulpeloos gewonde kinderen, of geseksualiseerde beelden van kinderen. Ze maken daarbij ook onderscheid tussen verschillende gradaties: een foto van een kind met een gipsbeen kan bijvoorbeeld acceptabel zijn, maar een foto van een kind met een open wond niet.

‘Met de richtlijn willen we de kennis over het probleem delen, een startpunt zijn voor organisaties die hun eigen richtlijnen willen ontwikkelen of herzien. De richtlijnen moeten een gemeenschappelijk minimumniveau van ethische praktijken in de nonprofitsector aanmoedigen,’ aldus de secretaris-generaal van Giva Sverige, Charlotte Rydh.

De richtlijn is gratis te verkrijgen via de site van Giva Sverige (voorlopig alleen in het Zweeds).

--

Dit bericht verscheen eerder in Kort en Goed in het Vakblad fondsenwerving, jaargang 24, nummer 4, dat in september 2022 uitkwam.

Meer over Ontwikkelingshulp Kinderen War Child SOS Kinderdorpen Witte redder Charlotte Rydh Giva Sverige Beeldvorming Vf 24-4

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close