Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

‘Slaapgebrek maakt bereidheid mensen te helpen flink lager’

Nieuws

27 september 2022

Mensen zijn over het algemeen niet op hun best na een nacht wakker liggen in bed. Niet alleen de slechte slaper zelf blijkt daar last van te hebben: onderzoekers hebben ontdekt dat slaapgebrek ertoe kan leiden dat de persoon in kwestie minder geneigd is om anderen te helpen.

door Redactie Vf

‘We beginnen steeds helderder te krijgen dat de gevolgen van slaapgebrek niet ophouden bij het individu, maar zich verspreiden naar de mensen om ons heen,’ zegt Eti Ben Simon tegen Scientias.nl. Ben Simon deed onderzoek naar de bereidheid om anderen te helpen en in relatie tot het aantal uren slaap. Dat blijkt uit onder andere uit experimenten, MRI-scans en data-analyse.

Minder actief hersengebied

Voor een experiment werden honderd mensen gevraagd een halve week hun slaappatroon bij te houden, waarna ze werden beoordeeld op hun bereidheid anderen te helpen. ‘De mensen die de nacht ervoor slecht hadden geslapen, waren degenen die de volgende dag minder bereid en enthousiast waren om te helpen,’ aldus Ben Simon. Dat komt mede doordat het hersengebied dat de mens gebruikt om empathie op te wekken, na een slapeloze nacht minder actief is, blijkt uit MRI-scans van het brein van 24 vrijwilligers. Zij hadden ofwel acht uur onder de wol, of een nacht wakker gelegen.

Mensen kijken daarnaast iets anders naar de wereld als ze te weinig uren slaap hebben gepakt. ‘We zien de wereld om ons heen dan ineens door een hele negatieve bril. Iemand ervaart de bedoelingen van een ander dan ook negatiever, wat ertoe leidt dat zij minder aardig of behulpzaam zijn.’

Ga slapen!

De onderzoekers hopen dat hun studie mensen motiveert om wat eerder naar bed te gaan en slaap te prioriteren. Ben Simon: ‘Beleidsmakers en regeringen over de hele wereld zouden moeten helpen om voldoende slaap te bevorderen. Een goede nachtrust is de beste vorm van vriendelijkheid die we onszelf en de mensen om ons heen kunnen geven.’

--

Dit bericht verscheen eerder in Kort en Goed in Vakblad fondsenwerving, jaargang 24, nummer 4, dat in september 2022 uitkwam.

Meer over Gezondheid Hulpverlening Geefgedrag Vf 24-4 Scientias.nl Slapen

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close