Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Samenwerken met bedrijven: de do's en don'ts

Nieuws

14 september 2022

Naast dat het bedrijfsleven veel stichtingen financieel ondersteunt, zijn er zoveel meer mogelijkheden tot samenwerken, bijvoorbeeld door gezamenlijke campagnes, medewerkers te betrekken bij de operationele versterking (hands-on vrijwilligers) of bij het versterken van de organisatie (vrijwilligers op basis van expertise) en strategische partnerschappen. Tijdens de Vakdag fondsenwerving sprak Stichting Impact Matters samen met Stichting WIE BEN JIJ? over de mogelijkheden tot samenwerking met bedrijven.

Henriëtte van Eeghen, Saskia Boorsma en Remke Westerhof tijdens de presentatie op de Vakdag.
Henriëtte van Eeghen, Saskia Boorsma en Remke Westerhof tijdens de presentatie op de Vakdag. © Anneke Troost / Stijl Fotografie

door Gastauteur

Dit artikel is een samenvatting van de sessie ‘Hoe kun je vrijwilligers vanuit bedrijven inzetten voor jouw doel?’ tijdens de Vakdag fondsenwerving op 23 juni 2022.

Stichting WIE BEN JIJ?

Stichting WIE BEN JIJ? laat door middel van een filmproject basisschoolkinderen elkaar beter zien en kennen. Dat heeft een positieve impact in de klas en in de wijk. Deze relatief jonge stichting had enkele vraagstukken en klopte aan bij Impact Matters voor extra kennis en capaciteit vanuit het bedrijfsleven om hun groei te realiseren.

Stichting WIE BEN JIJ? kreeg hulp van vrijwilligers op strategisch, IT en juridisch gebied. Terugkijkend waren er een aantal succesfactoren voor de samenwerking met deze vrijwilligers aan te wijzen:

  • Het opstellen van de concrete hoofdvraag: besteed tijd aan het zo duidelijk mogelijk formuleren wat het ideale eindproduct zal zijn;
  • Affiniteit: het is ideaal als een vrijwilliger zowel affiniteit met de stichting als met het vraagstuk heeft;
  • Duidelijke afspraken: vooral over inzet en capaciteit;
  • Investeer terug: steek zelf ook tijd in de goede samenwerking.

Ken je uitdagingen

Welke vraagstukken zijn het meest geschikt om op samen te werken met vrijwilligers uit het bedrijfsleven? Neem als startpunt vooral de uitdagingen waarmee de stichting nu te maken heeft. Veel aanwezigen bij onze bijeenkomst gaven aan dat zij weleens hulp van bedrijven aangeboden krijgen, soms in combinatie met een financiële bijdrage.

Tegelijkertijd is ons advies: bedenk geen vraagstuk omdat een mooi bedrijf hulp aanbiedt. Als richtlijn gebruiken wij vaak de Eisenhower matrix. Vraagstukken die belangrijk zijn maar geen spoed hebben, passen het beste. Het type vraagstukken die wij het vaakste tegenkomen zijn vragen over strategie, marketing en communicatie, en digitalisering.

Win-win

Een samenwerking heeft voor beide partijen voordelen. Zo is het verhogen van de motivatie van medewerkers een belangrijke drijfveer voor bedrijven. Daarbij is het uitgangspunt bij het maken van goede afspraken gelijkwaardigheid.

Tot slot een laatste advies: gun jezelf en jouw organisatie tijdelijke extra expertise en frisse blik. Uit evaluaties blijkt dat bijna iedereen het achteraf hoog waardeert!

Over de auteur

Henriëtte van Eeghen is oprichter van Impact Matters. Deze stichting koppelt medewerkers uit het bedrijfsleven op basis van hun expertise als vrijwilliger aan vraagstukken van goede doelen en andere ideeële organisaties. Jaarlijks worden op die manier zo’n vijftig organisaties geholpen om effectiever en met meer impact te kunnen werken aan hun missie.

Meer over Vakdag Fondsenwerving Vrijwilligers Samenwerking met bedrijven Samenwerking Bedrijf & Samenleving Vakdag 2022 Impact Matters Henriette van Eeghen Eisenhower Matrix Stichting Wie ben Jij

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close