Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Artsen zonder Grenzen kan noodhulp Ter Apel na 2,5 week stoppen

Nieuws

12 september 2022

De eerste hulpactie van Artsen zonder Grenzen in Nederland ooit is na 2,5 week voorbij. De medische hulporganisatie kondigde zondag aan niet langer medische hulp hoeven te bieden in Ter Apel omdat het aantal patiënten afgenomen is en de ernst van de aandoeningen afneemt. De afspraken die de overheid heeft gemaakt met het Veiligheidsberaad en gemeenten om medische zorg aan asielzoekers te garanderen, dienen nu nagekomen te worden.

Een vluchteling in Ter Apel wordt behandeld aan een beenwond.
Een vluchteling in Ter Apel wordt behandeld aan een beenwond. © Artsen zonder Grenzen

door Redactie Vf

Toen Artsen zonder Grenzen op 25 augustus haar noodhulp startte sliepen er veel vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden buiten de poorten van het aanmeldcentrum in Ter Apel. De dokters zagen veel huidinfecties door een gebrek aan hygiëne en verwaarloosde wonden, chronisch zieken die lang geen medicijnen hadden gehad en mensen met mentale problemen zoals depressie, angst- en paniekaanvallen. In de 2,5 week dat AzG actief was in het Groningse dorp gaf het team 449 medische en 203 psychologische consulten.

‘Noodsituatie voorbij’

‘Bij aankomst viel het ons op dat mensen lange tijd geen toegang hadden tot gezondheidszorg. We hebben meerdere keren levensreddende hulp moeten verlenen,’ zegt Karel Hendriks, noodhulpcoördinator bij AzG. ‘Die noodsituatie is gelukkig voorbij, maar het gebrek aan medische zorg en menswaardige opvang is er nog steeds.’

Hoewel de sanitaire voorzieningen bij het aanmeldcentrum zijn verbeterd, moet er voldoende aandacht blijven voor fatsoenlijk onderdak voor nieuw gearriveerde asielzoekers om zo medische noodsituaties te voorkomen. Hendriks: ‘Het is nu de verantwoordelijkheid van de overheid om organisaties als het COA en GZA zodanig te ondersteunen dat zij voldoende medische zorg en menswaardige opvang kunnen leveren. Die steun hebben zij lange tijd niet gehad.’

Vinger aan de pols

Hoewel de medische noodhulporganisatie geen directe hulp meer levert, houdt ze de situatie nauwlettend in de gaten. Minister van Volksgezondheid Kuipers heeft aangegeven dat de overheid afspraken heeft gemaakt om asielzoekers te voorzien van voldoende medische zorg. AzG verzoekt het kabinet ‘met klem’ om de situatie niet opnieuw te laten escaleren.

‘Ook wanneer asielzoekers niet gehuisvest kunnen worden in bestaande opvanglocaties hebben zij het recht op medische zorg. Buiten het hek betekent niet buiten de wet,’ zegt AzG-directeur Judith Sargentini. ‘De vele kwetsbare mensen die nog altijd van locatie naar locatie worden geschoven verdienen een menswaardige behandeling.’

Meer over Noodhulp Vluchtelingen Artsen Zonder Grenzen Medische zorg Asielzoekers Judith Sargentini Ter Apel Ernst Kuipers Karel Hendriks

Gerelateerde berichten

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close