Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Wakker Dier: ‘Minister Schouten censureerde minder vlees-advies in klimaatcampagne’

Nieuws

1 september 2022

Voormalig Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten heeft het advies om minder vlees te eten bewust uit de klimaatcampagne ‘Iedereen doet wat’ gehouden. Dat zegt Wakker Dier op basis van de inhoud van overheidsdocumenten die de organisatie via de Wet open overheid (Woo) heeft vergaard.

Still uit campagne-video 'Iedereen doet wat' van de Rijksoverheid.
Still uit campagne-video 'Iedereen doet wat' van de Rijksoverheid. © Ministerie van I&W

door Redactie Vf

In 2019 lanceerde de overheid de klimaatcampagne ‘Iedereen doet wat’ om mensen milieubewuster te laten denken. De vleesindustrie werd daar als grote vervuiler niet in genoemd. ‘Ik blokkeer alles wat maar gaat over vlees, naar wens van de minister,’ stelde een van Schouten’s ambtenaren. ‘Dus het zal vast genoemd worden maar wordt niet uitgewerkt of opgepakt.’

'Gevoelige' onderwerpen

In reactie op de kritiek verscheen op de campagnesite een advies om meer noten en peulvruchten te eten. ‘Gevoeligere onderwerpen’ verschenen niet op radio of tv maar alleen op de website. Volgens Wakker Dier is er via die media nog altijd geen aandacht voor de vleesconsumptie geweest.

Het ministerie van LNV zegt in een reactie tegenover NU.nl dat het advies om minder eten niet is geblokkeerd. ‘Minister Schouten heeft alleen gezegd dat de boodschap niet negatief, als een verbod, maar positief, als een keuze voor alternatieven, moest worden verpakt. Er is niets tegengehouden.’

Zwart gelakt

Wakker Dier probeerde de overheidsdocumenten eerder in handen te krijgen, maar destijds waren grote passages zwart gelakt. Met een beroepszaak lukte het Wakker Dier alsnog om de werkwijze te onthullen.

Meer over Klimaat Klimaatverandering Milieu Wakker Dier Carola Schouten Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Vleesconsumptie

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close